- «Aktiv ung» er et tilbud vi starta med i 2014 eller 2015 på bakgrunn av at en del foreldre på treningssenteret hadde unger som ikke trivdes så godt i organisert idrett. De spurte om de ikke kunne ta med seg ungene hit. Da bestemte vi oss for å gi det et forsøk. Å gå på treningssenter et er godt alternativ til å sitte i ro, sier driftsleder og gruppeinstruktør ved Oppdal treningssenter, Line Brattbakk.

Treningssenteret har i dag åtte medlemmer i den aktuelle aldersgruppa. Brattbakk sier senteret har fått gode tilbakemeldinger fra foreldrene.

- «Aktiv ung» er et begrensa medlemskap. Ungene kommer seg ikke inn på senteret før klokka 17 på hverdager, siden det alltid er bra med folk her på den tida av dagen.

- Vi følger opp og lager treningsplan, så plikter ungdommene å følge planen. Foreldrene har hovedansvaret for at barna deres gjør som de skal, vi er ikke på dem konstant. De må vite at de kan stole på at ungene følger treningsplanen, før de tegner medlemskapet, sier Brattbakk.

Yoga og dans

Hos Spenst Oppdal kan du bli medlem først det året du fyller 15 år.

- Vi har en ukentlig dansetime for barn og unge mellom 12 og 16 år som er veldig populær. I tillegg tilbyr vi yoga-timer for barnehageunger mellom fire og seks år, sier daglig leder ved Spenst, Siri Hoseth.

Hoseth sier at en senking av aldersgrensa hos Spenst, eventuelt måtte ha skjedd i kontrollerte former.

- Dersom vi hadde senka aldersgrensa, hadde vi nok satt opp flere gruppetimer tilpasset denne aldersgruppen. Vi hadde nok ikke sluppet til barna for seg selv uten en veileder. Hvorvidt vi faktisk kommer til å senke aldersgrensa, er noe vi vurderer fortløpende, sier Hoseth.

Tilpasset styrketrening

- Vi får ofte spørsmål om det er farlig å trene på treningssenter for så unge mennesker. Forskning viser at ungdom ned i 12-14-årsalderen kan nyte veldig godt av tilpasset styrketrening. Skaderisikoen er mye større på fotballbanen og i alpinbakken, sier Brattbakk.

Hun påpeker at ungene ikke blir bedt om å løfte tunge vekter, men at de heller får beskjed om å fokusere på å bruke sin egen kroppsvekt i styrketreningen.

- Vi har bare åtte «aktiv ung»-medlemmer, så det er ikke noe problem å følge med på dem. Det er ganske oversiktlig.

- Hva gjør dere hvis det plutselig skulle komme 20 nye medlemmer etter at denne saken har stått på trykk?

- Da må vi gjøre det som trengs og ta i bruk noen ekstra ressurser. Dette er en gruppe vi liker å ha litt kontroll på.

Oppdal treningssenter starter i februar opp en egen treningsgruppe med veileder for unger i 12- til 14-årsalderen.

Både Brattbakk og Hoseth forteller at de første ukene i januar har vært travle, som de alltid er når oppdalingene skal trimme vekk juleribba.

- Det har vært veldig bra med folk. Januar alltid en god måned, når du driver treningssenter, sier Hoseth.