- Jeg mener de bekymra foreldrene som uttalte seg i Opdalingen ga en feilaktig framstilling av styrketrening.

- Det finnes ingen god dokumentasjon på at barn kan «feiltrenes» og dermed ta skade av styrketrening, sier Bjarne Brattbakk.

Brattbakk var først skeptisk på å stå fram i avisa med sine meninger, da han som Line Brattbakks ektemann følte seg inhabil i saken.

Line Brattbakk er daglig leder ved Oppdal treningssenter, som for et par uker siden fikk kritikk i forbindelse med sitt tilbud om medlemskap for unger i 12- til 14-årsalderen.

Samtidig forteller Brattbakk at han sitter på stor ekspertise innen skadeforebygging for barn og unge.

Skadeforebyggende

I tillegg til å ha studert fysioterapi i USA, har han jobbet ved et klinisk forskningsmiljø med en forskningsleder med bred erfaring innen skadeforebygging, spesielt rettet mot barn og unge innenfor idretten.

- Forskningslederen jeg jobbet under hadde det godt dokumentert at styrketrening er skadeforebyggende for barn. Jeg har lært mye om problematikken rundt skader innen barneidretten. Det er viktig for meg å formidle at styrketrening er trygt, sunt, skadeforebyggende og prestasjonsfremmende for folk i alle aldre, også barn, sier Bjarne Brattbakk.

Han mener det er veldig bra for Oppdal at mange mennesker i alle aldre og fasonger trener styrke.

Anbefaler allsidig trening

- Hvordan bør barn trene styrke for at det skal være bra for dem?

- Jeg mener at det er bra for dem, uansett hvordan de trener. Enten det trenes i skog og mark eller på treningssenter, så er det kjempefint. Vi har også plikt om å inkludere styrketrening som en del av totalpakken innen barneidretten. Det handler om å gi ungene allsidig trening, sier Brattbakk, som er nestleder i Oppdal idrettslag.

- I idrettslaget jobber vi konstant med at unger skal trene allsidig. Det skal være et lavterskeltilbud for unger, hvor styrketrening er en del av totale treningspakken.

- Uproblematisk

- Jeg mener det blir helt feil å skremme bort unger med å si at styrketrening er farlig, for det er det ikke. Styrketrening er veldig bra for unger.

Fysioterapeuten mener at trening med egen kroppsvekt er veldig bra, men at det er ingenting som tyder på at benkepress eller annen trening med vekter er problematisk på noen måte.

- Vedkommende som uttalte seg i saken og som uttrykte bekymring i den forrige artikkelen, trakk fram viktigheten av at unger på treningssenter trener under tilsyn av en voksen. Hva mener du om det?

- Det er ingenting som tyder på at det er en kritisk faktor, eller at det oppstår skader hvis barn trener uten tilsyn. Det er ikke noe farligere at ungene løfter vekter uten tilsyn, enn at de springer og hopper rundt i skogen uten tilsyn. Etter min mening er begge deler bra for ungene.

- Vi er heldige i Oppdal

- En sterk og gjennomtrent kropp er mindre utsatt for skader innen barne- og ungdomsidretten, enn en kropp som er utsatt for veldig ensidig trening.

Brattbakk påpeker samtidig at det ikke er bra for barn å trene på den samme måten hele tiden.

- Jeg har et fagfelt som har gitt meg mye kunnskap rettet mot skadeforebyggende styrketrening for barn. Skader i barneidretten er et problem, men opp imot samfunnsproblemet med alle de ungene som sitter i ro eller spiller dataspill ti timer om dagen, blir det bare som en bagatell å regne. Vi er veldig heldige i Oppdal, som har så mange tilbud innen dans, fotball og alt mulig annet.

Brattbakk vil gjerne at unger og foreldre skal bli en del av barneidretten.

- Det er ikke dermed sagt at organisert idrett er noe som passer for alle. Barn har godt av å være i aktivitet, sier Brattbakk og fortsetter:

- Så lenge de holder seg i bevegelse, så er det kjempepositivt. Så er det kanskje noen unger som finner ut at styrketrening er noe som passer for dem. Det synes jeg er utelukkende positivt.

Faksimile fra Opdalingen 9. februar