Det er bedre å slå av på farten og roe ned på forbikjøringene, enn å ikke komme hjem til jul i det hele tatt.

Mange i Oppdal og Rennebu kommer hjem til jul, til familien og mors julemat, noen reiser kollektivt, andre kjører selv - og vær og føre er ikke alltid verdens beste og med litt julestress i kroppen i tillegg kan det fort skje ulykker og uhell.

Denne oversikten viser ulykkestallene i trafikken de siste årene - uansett vær og føre, ta det rolig i juletrafikken - vi vil gjerne at du skal komme trygt hjem til Oppdal og Rennebu.

Ingen drept i juletrafikken siste to år

Om du tilpasser farten etter forholdene, ikke stresser og sikrer både passasjerer og last, bidrar du til det som kan bli tredje jula på rad uten drepte på norske veier.

- Jeg ønsker meg en jul uten drepte i trafikken, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Han forsikrer at Vegvesenet er «på» og er godt forberedt for den kommende jule- og nyttårstida.

Etter flere år med mange alvorlige juleulykker, viser Vegvesenets tall at ingen har omkommet i juletrafikken de to siste årene.

- Folk er stort sett flinke og tar det med ro. Men vi er likevel litt urolig. Stor trafikk, sammen med krevende veg- og værforhold i desember, betyr økt risiko. Vi har alle et felles ansvar for å redusere risikoen for at noe skal skje. Vi skal ha alle trygt fram i jula, sier Gustavsen.

Juleulykkene

Hvert år skjer det opp mot 100 ulykker med personskader i juletrafikken. Høy fart og forbikjøringer som skaper farlige situasjoner, er gjenganger.

- Mange kjører på veier de ikke er vant til å kjøre. Ved å tilpasse farten etter forholdene og fartsgrensen gir du et viktig bidrag til at vi alle skal ferdes trygt i juletrafikken, sier vegdirektøren.

Juleønsker

Statens vegvesen har følgende juleønsker:

• Sjekk vær- og føremeldinger. Planlegg turen!

• Kjør etter forholdene og hold fartsgrensen. Hold køen!

• Bruk bilbelte

• Sørg for at bilen er i god teknisk stand. Pakk riktig!

• Stopp og sov hvis du blir trøtt

I juletrafikken i 2015 er det registrert 83 alvorlige ulykker, men heldigvis uten noen omkomne. Også i jula 2014 var det ingen som mistet livet på norske veier. I gjennomsnitt har tre personer mistet livet i trafikken hver jul de fem siste årene.

- Dette er mer enn bare tall og statistikk. Bak hver eneste ulykke er det en tragedie som rammer familie, kolleger, venner og lokalsamfunn. Kampen mot trafikkdøden er en av samfunnets viktigste kamper, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.