I påska ble det meldt om rekordsalg av hytter på Østlandet.

Dagens Næringsliv skriver at det på Geilo ble solgt hytter for hele 100 millioner kroner på ti dager i påskehøytiden.

På Oppdal har det i følge avdelingsleder hos Eiendomsmegler 1 Oppdal, Stian Knutsen, gått roligere for seg.

Normalpåske

- Jeg vil ikke si at det har vært noe rekordsalg på Oppdal. Det har vært bra respons på tomter, men når det kommer til hytter, så har det gått som vanlig. Vi hadde et par-tre forhåndsannonserte visninger i påska, som alle var greit besøkt, men ikke noe mer enn det, sier Knutsen.

Han sier at det ellers har vært bra med fart på markedet, særlig innen fritidseiendom. Totalt så langt i år, har Eiendomsmegler 1 Oppdal solgt boliger, fritidsboliger og tomter for 35 millioner kroner.

- Vender nesa mot sjøen

- Jeg har jobbet her i 11 år og har lært oppdalsmarkedet å kjenne. Det er helt vanlig at hyttemarkedet roer seg litt i selve påska og fram mot sommeren, det skjer hvert år. Når påsken er over, begynner folk i Midt-Norge å vende nesa mot sjøhyttene. Jeg vet at mine kolleger på Hitra, Frøya og Fosen har veldig stort trykk på fritidsboliger i denne perioden.

Januar, februar og mars beskrives som gode måneder for hyttesalg i Oppdal. Deretter roer markedet seg i noen måneder, før det tar seg opp igjen i august.

- Er det vanlig at folk investerer flere millioner på fritidsbolig på impuls?

- Det skjer. Folk er helt klart mer åpne for å handle på impuls, når vi er midt i en godværsperiode og en nydelig vinter. Noen kjøper seg hytte på impuls, etter å ha hatt fryktelig fine opplevelser her i ferien.

- Godt gjennomtenkt

Skal vi tro Knutsen, tar 90 prosent av kundene seg likevel god tid før de investerer i hytte.

- Mange drar på visninger årevis, før de bestemmer seg for om de skal kjøpe seg hytte på Oppdal, Røros eller i Åre. De aller fleste investeringene er godt gjennomtenkte.

- Hvorfor tror du at hyttesalget i påsken er mye lavere i Oppdal enn for eksempel på Geilo?

- Østlandsområdet har en mye større kjøpergruppe enn oss. Vi selger primært til folk i Midt-Norge; Molde og omegn, Kristiansund og omegn og Trondheim og omegn, med tilhørende nabokommuner. Antall beboere i distriktet her, er mye lavere enn bare Oslo i seg selv. Det er rett og slett et mye større marked. Samtidig tror jeg også at lynnet til folket i de forskjellige landsdelene kanskje spiller inn her.

Selv om hyttesalget i Oppdal ikke tar fullstendig av i påska, kan Knutsen likevel fortelle at hyttemarkedet har hatt en strålende utvikling i Oppdal.

- Godt og stabilt marked

- De to siste årene har vært kjempegode. Antall omsetninger øker og omsetningstiden går ned. Det er bra trøkk i Oppdal om dagen. I 2017 mottok kommunen over 124 byggesaker. Jeg tror det blir bra i år, også. Det er et godt og stabilt marked.

Eiendomsmegler 1 Oppdal hadde 104 omsetninger totalt i fjor, der 70 prosent besto av fritidsboliger, hytter og hyttetomter.

- Vi selger langt flere hytter enn bolighus. Det omsettes cirka 60 boliger i Oppdal og Rennebu årlig på totalmarkedet, mens det reelle antallet fritidsomsetninger ligger på mellom 230 og 250.

- Enorme ringvirkninger

Hyttenæringen er altså alfa omega for kommunens eiendomsmeglere.

- Det er svært viktig. Hadde det ikke vært for hyttemarkedet, kunne vi nok ikke vært så mange meglere i Oppdal. Skulle vi levd kun av boligmarkedet, hadde det knapt vært behov for mer enn to stykker. Landbruket er hovednæringa vår, men hyttenæringa er en god nummer to. Den betyr mye, både for håndverkere, meglere og for dere i avisene, som får noe å skrive om. Den har ekstremt store ringvirkninger.