- Ungdommen i Oppdal har hjertet i Oppdal

Se 17. mai-talen til 14 år gamle Una Gorset Jacobsen.

Kultur

Una Gorset Jacobsen (14) hadde i år fått det store ansvaret med å holde hovedtalen under årets 17. mai-feiring på festplassen utenfor rådhuset og kulturhuset i Oppdal sentrum.

I en alder av 14 år imponerte hun stort på talerstolen. Det er modig gjort å snakke foran tusenvis av mennesker på selveste nasjonaldagen til Norge.

- Det viktigste som står Norges grunnlov er at vi skal leve med frihet, likhet, brorskap og kjærlighet til vårt fedreland, sa hun i starten på talen, og påpekte hvor glad hun er for at hun om fire år blir gammel nok til å bruke stemmeretten sin til å påvirke hvordan landet blir styrt.

Gorset Jacobsen går på 9. trinn ved Oppdal ungdomsskole, og benyttet anledningen til å trekke fram skolen som feiret 50 år tidligere i år.

- Siden 1969 har nøyaktig 4.384 elever fullført ved Oppdal ungdomsskole. Vi kan forestille oss at det har skjedd mange forandringer siden den gang. Vi får for eksemspel låne PC til skolearbeid. Heldagsprøvene foregår også digitalt. Men vi har også lærebøker på papir, sa hun.

Oppdalingen skrøt også av oppvekstmiljøet for barn og unge i Oppdal.

- Det er veldig fint å være ungdom i Oppdal, selv om det kan virke som at det eneste vi gjør er trykke på mobilen, men det er ikke sant, fortalte Gorset Jacobsen.

- Det er sosialt å være ungdom i Oppdal. Vi har mange gode fritidstilbud. I Oppdal står vi på ski, sykler, spiller fotball, danser, møtes på kafé, spiller musikk og går på fritidsklubb. For ungdommen i Oppdal har hjertet i Oppdal, presiserte hun.

Se hele 17. mai-talen til Una Gorseth Jacobsen i videovinduet øverst i artikkelen!