- Hverdagsintegrering opplever jeg hver dag

Flyktning fra Somalia delte sine tanker med rennbyggen på 17. mai

Abdiraham Sheik på talerstolen ved Tusenårsstedet i Rennebu.  Foto: Jan Inge Flå

Kultur

Abdirahman Sheik holdt 17. mai talen på Berkåk. Her kan du lese den i sin helhet.

"Gratulerer med dagen! I dag må dere feire med stolthet, kjærlighet, tålmodighet og glede. Det er viktig for oss for flyktninger å være med og feire en dag som betyr mye for dette land.

17. mai er Norges nasjonaldag. På denne dagen i 1814 ble Norges Grunnlov undertegnet på Eidsvoll. I 1947 ble 17.mai en offisiell flaggdag. I følge historien ble 17. mai for første gang feiret i Trondheim i 1815, og det er jo spesielt da vi er trøndere! Jeg og alle flyktninger i Rennebu og Norge er veldig heldige. Vi har lært et helt nytt språk som vi aldri hadde hørt før, og vi har møtt mennesker fra en ny kultur, og min erfaring er at det lønner seg å være nysgjerrig. Nysgjerrig på å lære, hvorfor gjør dere det på den måten og hva bruker dere å gjøre?

Jeg vet det er viktig at man har lyst til å bidra med det man kan, og jeg tror at flyktningene er stolt av å bo i Norge. Jeg er imponert over det norske systemet og tror Norge kan være et godt eksempel for verden på hvordan etniske minoritetsgrupper kan leve sammen i fred og harmoni. Jeg tenker at Norge har klart å håndtere utfordringer som mange land sliter med i dag. Jeg, med min innvandrerbakgrunn fra Somalia, har lært, opplevd og utviklet meg mye i disse årene etter jeg kom til Norge og Rennebu.

Vår statsminister snakker om Hverdagsintegrering, og det er et viktig tema som innbyggere og flyktninger må jobber sammen om. Hverdagsintegrering opplever jeg hver dag i Rennebu og på Støren der jeg går på skole. “På veien til Gauldal Vidergående Skole var jeg sammen med min venn Gunhild Sæter. Vi kjører sammen til Støren hver dag. På disse bilturene reflekterer vi over det meste. Barna, aktiviteter, norske holdninger og tradisjoner. Jeg forteller om mine vaner og tradisjoner, og sammen lærer vi hverandre om kulturelle erfaringer. Dette er også en del av hverdagsintegrering”.

Dere rennbygger er flinke til å spørre oss om barna skal sitte på til en klassebursdag, sender meg beskjeder på telefon om påminnelser om kamper og aktiviteter til barna. Jeg tenker at for oss er hverdagsintegrering å være i komite i Rennebuhallen på håndballkamper eller på gressbanen på fotballkamper. Dette er en fin arena for oss flyktninger til å lære språket og bli kjent med barna og foreldrene. Jeg og andre flyktninger må lære oss dialekten, og det er ikke like lett. Noen snakker veldig fort, og da er det vanskelig å forstå. Et uttrykk jeg har pugget den siste tiden er: « Kåss går de me de?» Den er vanskelig, men jeg skal få det til!! Et annet uttrykk som jeg har prøvd å lære meg: Ajour. Hvis jeg er ajour, så har jeg kontroll! (noe jeg ikke har i praksis).

Vi som kommer som flyktninger kommer fra et annet land, med en annerledes kultur og et annet språk og vi gir dere som bor i Rennebu innblikk i en annerledes hverdag. Vi som flyktninger ønsker å lære dere som innbyggere om vår kultur, og vi ønsker å lære om norsk kultur og tradisjoner. ‘ Jeg og min familie er stolt over å være fra Somalia, og jeg vil fortelle dere litt om hjemlandet vårt.

1. juli er Somalias nasjonaldag. 1. juli er like viktig for oss som 17. mai er for nordmenn. Vi feirer landets uavhengighet og at den nordlige og sørlige delen av landet ble slått sammen til ett land, Somalias nasjonalsang heter, «Soomaaliyeey toosoo» det betyr Somaliere våkn opp! Vi feirer med taler, musikk, sang, dans og tradisjonell mat. Dette er et familiearrangement. Vi lærer våre barn om landet vårt og om hvorfor vi feirer denne dagen. Mange av våre barn er jo født og vokst opp i Norge.

Somalia var en koloni fra rundt 1875 fram til slutten av 1950-tallet. Den nordlige delen var britisk mens Sør-Somalia var italiensk koloni i mesteparten av denne perioden (1889–1941). Diskusjoner om selvstendighet begynte etter 2. verdenskrig og landet fikk sin selvstendighet i 1960. Etter selvstendigheten bygde det seg raskt opp interne spenninger og landet har med noen avbrudd vært i borgerkrig siden 1991.

Situasjonen i Somalia er preget av vold og terror. Islamistgruppen al-Shabaab har i en årrekke kjempet mot den svake regjeringen i landet som støttes av en fredsbevarende styrke fra Den afrikanske union 680.000 mennesker flykter fra hjemmene sine i Somalia. Tørke og mangel på mat driver dem på flukt, sier organisasjonen Flyktninghjelpen. Lite regn har rammet Somalia hardt. Landet opplever den verste tørken på 20 år.

Regntiden har startet, men det er ikke sikkert det kommer nok regn. Da vil landet oppleve en ny sultkatastrofe, advarer organisasjonen Flyktninghjelpen. 680.000 mennesker har allerede forlatt hjemmene sine på leting etter vann og mat. De gjør det for å redde familiene sine fra å sulte i hjel. Noen har også flyktet over landegrensene,. 2,9 millioner folk opplever en matkrise på grunn av tørken, ifølge hjelpe-organisasjonen. Tidligere denne i mai fortalte organisasjonen UNICEF at tallet på akutt underernærte barn i Somalia er 1,4 millioner. 275.000 av dem kan dø, halvparten av de døde er barn Regntiden kan gi flere tilfeller av sykdommer som malaria og kolera.

Vårt folk og land har ekstreme utfordringer nå. Det er vondt for oss å tenke på også på en festdag som denne. Kan vi ikke sammen sende tanker til dem og andre som lider, og ønske oss en bedre verden for alle barn, kvinner og menn, mammaer og pappaer? Internasjonal solidaritet er en fin gave fra Norge og Rennebu til Somalia og verden ellers. Takk til dere alle!"

Jeg ønsker kort å fortelle min første opplevelse, da Sahro, min kone, kom til Norge i 2012, før meg og barna. Jeg og barna bodde i Kenya, og der fikk jeg en MMS fra Sahro der hun går i folketoget i Namsos med norske flagg og mennesker med flotte bunader. Det opplevdes stort å få denne meldingen. Nå har jeg opplevd dette selv flere ganger, og jeg blir like imponert hver gang.

Norge har en fin feiring av bursdagen sin, der barna er pyntet, synger og er glade for å feire sin nasjonaldag. Jeg ønsker dere ALLE sammen en fortsatt fin 17.mai, og vil med dette benytte anledningen til å si: TUSEN TAKK for at dere alle sammen er så gjestfrie, snille og hjelpsomme til flyktningene i Rennebu. Vi er så stolte av å få bli en del av bygda og samfunnet! “Rennebu er et godt sted å være - til alle” Sammen vi kan gjøre gode ting".