Dette skjer under pilegrimsdagene

Pilegrimsdager på Dovrefjell kan i år friste med kirkekonsert med Marit Larsen og eksotiske kor fra California, Hong Kong og Kina.

PILEGRIMSUTVALGET Foran fra står venstre: Ivar Horvli, Einar Lian-Bjørgum, Gjermund Landrø og Gudbrand Gulaker. Bak fra venstre har vi Åshild Halset Bjørndal, Haftor Skjeldstad og Aase Anita Midtskog.  Foto: Fredrik B. Lange

Kultur

11. - 20. juli er det klart for det årlige arrangementet «Pilegrimsdager på Dovrefjell». Pilegrimer som går leden fra Oslo til Trondheim, turister, hyttefolk og lokale folk kan også i år ta del i et stort og variert program.

- I fjor hadde vi 35 prosent økning av pilegrimer i Oppdal. Vi ser at det er en ny gruppe av studenter som vandrer. Dette sammen med et nytt utvalg gir meg motivasjon til å fortsette med dette, forteller Haftor Skjeldstad i pilegrimsutvalget i Oppdal.

Det hele starter 11. juli med kunstutstillingen «På vandring» i galleriet i Oppdal kulturhus. Det er billedkunster Magne V. Kristiansen fra Stryn som står bak utstillingen, som inneholder et tredvetalls oljemalerier med motiv fra naturen, verdenskjente byer og helgenillustrasjoner.

Her vil det også bli sang og musikk fra Øyunn Fagerhaug Gustavsen.

Tre kor fra utlandet

13. juli fortsetter pilegrimsdagene med korkonserten «Coralua». Et kor fra Berkeleys universitetet i California, et barnekor fra Hong Kong og et barnekor fra Kina skal sammen gi publikum en storstilt konsert i storsalen i Oppdal kulturhus.

- De er totalt 200 mennesker og kommer på et tredagers besøk med overnatting på Skifer Hotel. Med kostymer blir det nok noe for både øyet og øret. Kormiljøet i Oppdal er stort og vi håper at folk setter av kvelden, sier Skjeldstad.

Marit Larsen til Oppdal kirke

15. juli er det klart for kanskje det største høydepunktet i løpet av uka. Marit Larsen med musikere skal holde kirkekonsert i Oppdal kirke. Pilegrimsutvalget er stolte av å kunne presentere oppdalspublikummet «Marit på Vang».

- I fjor hadde Marit Larsen en akustisk og intim turné, og det er det vi får høre i kirken. Dette er en fin mulighet å få åpnet kirkerommet for enda flere personer. Bare hennes dyktige bandmedlemmer er verdt turen alene, forteller Einar Lian-Bjørgum, som sammen med Gudbrand Gulaker har hatt ansvaret for å booke artister.

Det er allerede solgt flere billetter til konserten. Skal man ha de beste plassene må man hive seg på billettsalget. Kirken tar maks 450 personer.

Samme dag som kirkekonserten blir det kaffeprat på Oss Tållåst. Her vil folk blant annet få muligheten til å møte en pilegrim og høre hvordan det er å vandre 643 kilometer.

Minikonsert ved Ryphusan

16. juli er det pilegrimsmesse både i Eysteinkyrkja og Oppdal kirke. 17. juli fortsetter pilegrimsdagene med pilegrimsvandring fra Kongsvold fjeldstue til Ryphusan.

Her blir folk møtt av en liten minikonsert ved Hilde Halseth med sang og Ingolv Dørum på det australske blåseinstrumentet didgeridoo. Duoen skal fremføre gamle salmer.

Ved Oppdal kino senere på dagen blir det visning av en tonesatt bildeserie. Produksjonen er det Jogrim Nordsletten som står bak, og byr på bilder av fjell og spesielt Lesja kirka.

Dagen avsluttes med pilegrimsfilmen «Agnus Dei». Etter visningen blir det ettersnakk om filmen ledet av Ivar Flaten.

18. juli fortsetter pilegrimsdagene med tidebønn ved sogneprest Arne Aspeland ved St. Mikaels kapell i Drivdalen. På kvelden får pilegrimene mulighetene til å bli skikkelig rene, da det arrangeres velværebad ved badeanlegget i Oppdal kulturhus.

Pilegrimsvandring på Lønset

19. juli forflytter programmet seg til Lønset. Her blir det vandring fra Lønset kirke via Horvli og til Bautaen over den gamle pilegrimskirka. Ved bautaen blir det en liten markering før følget vandrer over brua til elva Vindøla, og tilbake til klubbhuset til Viking 4H, Heksagon, hvor det blir kveldsmat.

På kvelden blir det kirkekonserten «Kraften som bærer» i Lønset kirke. Eli Helland på vokal, skal sammen med to jazzmusikere og en kirkemusiker framføre bønner etter Sveriges helgen Birgitta, Den hellige Birgitta: «Lär mig att älska».

20. juli avsluttes Pilegrimsdager på Dovrefjell med vandring fra Oppdal til Stavåa. Som tidligere vil lokalhistoriker Tore Fagerhaug fortelle om den gamle pilegrimskirkas historie og plassering samt om forfatter Inge Krokanns litterærere beskrivelser av den gamle kirka.