Onsdag kveld går startskuddet for Landsfestivalen i gammaldansmusikk i Oppdal. Fram til søndag skal rundt 700 deltakere fra hele landet konkurrere i cirka 15 ulike klasser under festivalen. Her finner vi både solister, grupper og spelemannslag og dansere.

– Vi har god kontroll

Leder i hovedkomiteen, Knut Erik Godtland, har sammen med flere titalls frivillige jobbet dag og natt for å gjøre klart festivalområdet. Til Opdalingen kan han fortelle at de har god kontroll før onsdagens åpningskonsert.

– Jeg tror vi har kontroll nå. Det ser ut til at riggingen av festivalområdet går som planlagt, det har i hvert fall ikke dukket opp noen store utfordringer. Onsdag klokken tolv må alt være oppe og gå, sier Godtland.

Mange campingturister var allerede på plass i Oppdal flere dager før festivalen starter.

– Det kom en del gjester tidligere enn vi forventet. For selve arrangementet har det ikke noe å si, men for næringslivet i Oppdal er det bare positivt at folk blir her flere dager, forteller han.

Håper på 7.000 besøkende

Godtland er spent på hvor mange mennesker som kommer til å gå ut og inn dørene i løpet av festivalen.

– Dagsturister og andre besøkende kommer til å avgjøre hvor mange gjester vi får totalt. Vi håper at besøkstallet ender på mellom 6.000 – 7.000, sier han.

Den som tror at landsfestivalen kun er for deltakere og spesielt interesserte må tro om igjen.

– Her er det plass til alle. Det kommer til å bli fantastisk trivsel. Det blir sosialt samvær, god musikk, flott dans og god mat og drikke, forteller Godtland.

– På festivalen er det også fullt mulig å lære seg å danse. Man trenger ikke å være med i en stilkonkurranse. Festivalteltet er åpent fra klokken ti om morgenen til klokken to om natten hver dag, legger han til.

Kjærlighet på dansegulvet

Godtland har vært med på landsfestivalen i Oppdal siden 1990. Han har også reist rundt på dansefestivaler over hele landet. Han kan derfor garantere at det kommer til å oppstå vakre toner på dansegulvet.

– Denne uka er det Oppdal som er match.com. Jeg fant selv kona mi på dansegulvet på Røros. Vi har bodd sammen i snart 30 år. Musikk og dans gjør helt klart noe med kjærligheten, sier han og smiler.

– Hvor sterkt står gammeldansen i 2017?

– Det er veldig vanskelig å si. I dag har folk så mange andre tilbud å velge mellom. Men gammeldansen er fortsatt like folkelig som før. Dessverre finnes det nesten ikke «fester på lokalet» lengre. Dette gjør at det er en utfordring å rekruttere yngre folk, forteller Godtland, som innrømmer at gjennomsnittsalderen på festivalen kunne vært lavere.

Inne i idrettshallen er det lagt et dansegulv, som under landsfestivalen i Gaupne i fjor, ble kåret til verdens beste dansegulv. Den uoffisielle kåringen ble gjort under mesterkonserten.

– Gulvet er 300 kvadratmeter stort og ser ut som et helt vanlig sponplategulv, men selv om flere tusen mennesker danset på det i fjor, har det ingen synlige riper. Man kan danse på det med alle typer sko, skryter han.