Årets blomst

– Herregud, noe så koselig!

Astrid S er den ultimate rennebuambassadør og er en verdig mottaker av årets blomst for 2017.

– Herregud, vi får mange nabo-klager. Astrid S

Kultur

Så vidt hjemkommet fra en lengre skitur, for øvrig kledd i en velbrukt skidress fra "før i tiden", er det en forfjamset popstjerne som åpner døra hjemme på Berkåk.

– Åh, næmmen, herregud noe så koselig, utbryter Astrid Smeplass og legger nesten til "jæven hårrå" i samme slengen.

Hun blir både glad og oppriktig overrasket når hun mottar årets blomst fra lokalavisa, en heder hun mottar ikke minst på grunn av sin patriotiske og likefremme væremåte.


Hverdagsheltene i Oppdal og Rennebu

Hver uke deler Opdalingen ut Ukens blomst til noen som har gjort noe ekstra for sine med-mennesker. Det er den triveligste jobben en lokaljournalist kan ha.

 

Artisten benytter enhver anledning til å fremsnakke stedet hun kommer fra, og det er verken på grunn av en slags gimmickgreie eller baktanker av noe som helst slag.

–Jeg nevner sikkert Rennebu minst ti ganger hver dag, uansett hvor jeg er. Jeg er nemlig utrolig stolt av å være rennbygg, slår hun fast.

Stolte sambygdinger

Sambygdingene er minst like stolte av henne, for det er fort gjort å miste bakkekontakten når man farter rundt og opptrer på scener foran dedikerte fans "worldwide". Men slik er det så avgjort ikke med sangstjerna, der hun svett og småhutrende kveiler seg i sofaen etter skituren i de berkåkske skoger.

Avisa banker nemlig på døra uten at hun verken har fått dusjet eller lagt på ny sminke. Uten at verdensartisten bryr seg det minste. Sa vi jordnær?

Kvelden før var den gamle venninnegjengen fra Berkåk samlet i Trondheim. Først i leiligheten til den ene av dem, før flokken dro for å gjøre by'n utrygg.

–Herregud, det var mye folk ute, så det var bare å finne seg et bord og sitte og kakle. Det var i hvert fall ikke plass til å danse, ler hun, og sier nesten jæven hårrå enda en gang.

Henge med gjengen

Koselig var det lell, for er det noe Astrid liker, så er det en gang iblant å kunne være sammen med gamle venner. Ikke blir hun spesielt plaget av folk med "starstruck" i blikket heller.

–Det er ikke så mye mas, og det er bare hyggelig hvis noen kommer bort for å hilse på, bedyrer hun.

Astrid S fikk sitt store gjennombrudd i 2016, i hvert fall innenlands. Planen fremover er å etablere seg i utlandet, et prosjekt hun må sies å være godt i gang med allerede. I inneværende år har hun gjennomført sin første verdensturné og gitt ut EP nummer to. Blant annet.

–Det har gått i ett i hele år, sier hun uten snev av overdrivelse.

Går i studio på nyåret

Det virker sant å si ikke som om folk får nok av Astrid S, men uansett blir det nå litt roligere rundt henne.

–Nå skal folk få en pause fra meg. Jeg gleder meg til å jobbe med nye låter, og i januar reiser jeg til Ålesund for å lage musikk til det som etter hvert skal bli til et nytt album, sier hun.

Senere på vårparten drar hun til Los Angeles for å jobbe i studio og forhåpentligvis lage ett eller annet som folk liker, som hun uttrykker det.

Men enn så lenge er det jul på hjemmebane som gjelder, og mellom skiturer og venners lag, er det familien i Rennebu og Oppdal som gjelder. Til og med julegaver har hun fått.

–Det ble litt kjøkkenutstyr. Ja, og så fikk jeg ullsokker. Jeg merker at jeg begynner å bli voksen, ler hun.

Årets siste dag feires i Oslo, der hun deler leilighet med artistkollegaene Julie Bergan og Celine Solemsløkk Helgemo, hun "bæstevenninna", dere vet. De gleder seg sikkert til hun kommer nedover igjen, muligens i motsetning til naboene til musikkollektivet på Grünerløkka.

Flytter aldri utenlands

Med instrumenter over alt, og tre kreative musikere samlet på ett sted, kan det til tider bli høylytt på tidspunkt da andre heller vil sove.

–Herregud, vi får mange naboklager. Men det er blitt litt bedre i den senere tiden, altså, sier hun og ler enda en gang.

Astrid holder på dialekten så godt det lar seg gjøre, selv om det kan være vanskelig når man stort sett oppholder seg på Østlandet, eller ute i den store verden, for den saks skyld..

–Jeg skal snakke enda mer rennbygg når jeg flytter tilbake, selv om akkurat det ligger veldig langt frem i tid. Men jeg flytter uansett aldri fra Norge, sier Astrid S og takker nok en gang alle der hjemme som heier på henne.

–Dere er så utrolig greie alle sammen, sier hun.

Og mener det helt oppriktig.