Barnas verdensdager arrangeres i år for åttende gang, mens Barnas kulturfestival skal ta fatt på sitt tolvte år. Sammen med Oppdal kulturskole og Innvandrertjenesten har de begynt å planlegge årets arrangement.

– Barnas verdensdager har vært en suksess siden starten. I år som tidligere vil dette bli en dag som er viet til mangfold og inkludering på tvers av kulturer, bakgrunn og alder. Selv om hovedmålgruppen vår er barn i førskolealder, er dette en dag for hele familien, sier Heidi Pawlik Carlson til Opdalingen.

Barnas verdensdager går av stabelen første lørdagen i mai, mens Barnas kulturfestival starter tidligere den uka, med blant annet opptog. I tillegg skal 6-årskoret opptre og barnehagebarna har en utstilling i galleriet, som har fått tittelen «Språk i ulike former».

– Vi kommer til å bruke den samme malen som vi har gjort de siste årene. Det vil bli forskjellige aktiviteter både ute og inne, som ansiktsmaling, drageverksted og matopplevelser i allsalen.

Jamshid Khan har vært med på drageverkstedet de to siste årene og han forteller at det er mange som har ville laget drager de to siste årene.

– I fjor var det rundt 200 unger som ville lage drager. Det er kjempepopulært og det blir nok ikke mindre populært i år. Det er kjempeartig å se at barna blir så gira på å lage sine egne drager, sier han.

- En fin måte å lære noe nytt om andre kulturer

Barnas verdensdager og Barnas kulturfestival har vært en suksess fra starten av.

– Vi ser at hvis det er ting som fenger barna, så er det også bra for de voksne å være der. Vi ser at både barn og voksne trives på dette arrangementet. Å møte andre folk, oppdage andre kulturer, aktiviteter og mattradisjoner er noe man kan gjøre sammen, forteller Karin Rossvold.

I fjor var det rundt 1500 besøkende på verdensdagen.

– Hvorfor skal folk ta turen på årets arrangement?

– Dette er en dag som er kjempeartig. Det er en dag med kos og hvor man kan treffes. På verkstedene får man presentert ulike tradisjoner og kulturer. Festivalen er for deltakelse og for å ta imot, sier Pawlik Carlson.

Tuva Sandnes er frivillig koordinator i Innvandrertjenesten og hun forteller at dette også er en lærerrik dag.

– Man kan lære mye om forskjellige kulturer og det er mange forskjellige land som er representert med mat. Det er Syria, Afghanistan, Kongo, Eritrea, Somalia, Etopia, Thailand, Filipinene og Norge, sier Tuva Sandnes.

Innvandrertjenesten har ansvar for å matsalen.

– De synes det er veldig artig å være med på et slikt arrangement og å få vise fram kulturskatter og tradisjoner fra sitt hjemland, sier hun.

Forventer en festdag i kulturhuset

– Hvilke forventninger har dere til dagen?

– Det kommer til å bli en festdag for både store og små. Vi håper også at enda flere av våre nye landsmenn tar turen og er med oss på denne dagen. Vi gleder oss kjempemasse, sier de fire enstemmig.