Enten man synes vinteren nå er på sitt verste eller beste, er få aktiviteter så tiltalende på denne årstiden som å benke seg foran skjermen med en kopp kakao størrelse XXL og ta en liten fantasiflukt inn i filmens verden.

Og hva er da bedre enn å se film som passer til årstiden? Med internettilgang nær sagt hvor som helst, og en rekke streamingtjenester som tilbyr både abonnement, leie- og kjøpefilm, er det mye å velge ifra filmarkivet.

Her er noen av de beste, sprøeste, skumleste, mest spennende og populære «vinterfilmene» gjennom tidene:

«En ny dag truer» («Groundhog Day»)

Familiefilm. En desillusjonert TV-værmann, spilt av Bill Murray, reiser til en liten by for å dekke den årlige Groundhog Day-feiringen. Når han våkner på hotellet neste dag, oppdager han etter hvert at han gjenopplever dagen i forveien. Dette gjentar seg dag etter dag, noe som skaper både komikk og refleksjon. Eventyrkomedie fra 1993. Filmen ble i 2006 inkludert i USAs National Film Registry fordi den blir sett på som «kulturelt, historisk eller estetisk bemerkelsesverdig».

«Dum og dummere» («Dumb and Dumber»)

Ungdom og voksen. En komedie med Jim Carrey på sitt morsomste. Lloyd og Harry reiser over halve USA for å returnere en koffert til den smellvakre Mary. Absurde forviklinger oppstår både underveis og fremme i skieldoradoet Aspen. Helsprø slap stick-komikk og kjappe replikker på løpende bånd. Filmen ble verdens mest populære komedie i 1995 med et globalt billettsalg på nærmere to milliarder kroner.

«The Hateful Eight»

Voksen. En blodsprutende western fra 2015, slik bare regissør og manusforfatter Quentin Tarantino kan levere. Dusørjegere skal bringe både døde og levende til sheriffen i nærmeste by, men blir fanget i en snøstorm og må søke ly i en betjent fjellhytte. Er de andre gjestene hvem de utgir seg for å være? Filmen ble nominert til flere Oscar. Obs: Mye vold.

«Happy Feet»

Barne-/familiefilm: Denne dataanimerte Oscar-belønnede filmen fra 2006 utspiller seg i Antarktis, der pingvinen Mumle føler seg utenfor. Han kan nemlig ikke synge, slik hannpingviner skal kunne. Og hvordan skal han da finne den store kjærligheten? Han er imidlertid flink til å steppe.

«Misery»

Voksen. En berømt krimforfatter blir reddet fra en bilulykke på en øde vei av en kvinnelig beundrer. På sykeleiet i hennes bolig begynner det å gå opp for ham at hans reddende engel har sin egen agenda utover å få ham på beina igjen. Snart utspiller det seg et mareritt av galskap, vold og psykisk terror. Skrekkfilm fra 1990. Kathy Bates vant Oscar for rollen som besatt fan.

«Ondskapens hotell» («The Shining»)

Voksen. I denne Stanley Kubrick-regisserte skrekkfilmen fra 1980 møter vi Jack Nicholson i en av hans mest ikoniske roller. Som håpefull forfatter reiser han med familien til et enormt vinterstengt høyfjellshotell i Colorado, hvor han skal kombinere vaktmesterrollen med skrivingen av sin store debutroman. Hotellets mørke hemmeligheter åpenbarer seg for hovedpersonen og endrer ham – til det verre. Kåret som en av filmhistoriens beste skrekkfilmer av en rekke filmmagasiner, anmeldere og bransjefolk, blant dem regissør Martin Scorsese.

«The Day After Tomorrow»

Ungdom og voksen. I denne påkostede amerikanske katastrofefilmen fra 2004 ser vi USA bli omdannet til et isøde etter at store deler av befolkningen blir tilintetgjort i løpet av en ekstremstorm. Filmen var årets mest innbringende da den kom ut, og fikk en rekke priser for spektakulære og banebrytende spesialeffekter som jevnt over har tålt tidens tann.

«Istid» («Ice Age»)

Barne-/familiefilm. I denne første filmen fra 2002 i serien av animerte «Ice Age»-filmer, er verden på vei inn i en istid. Vi følger en broket gjeng bestående av et dovendyr, en mammut, en sabeltanntiger og en ekornrotte på vei sørover for å komme til varmere strøk. Strabasiøse eventyr som knytter vennene stadig tettere sammen, oppstår underveis. Oscarnominert.

«The Revenant»

Voksen. Jegeren Hugh Glass, spilt av Leonardo DiCaprio, blir etterlatt for å dø av sitt jaktlag etter et bjørneangrep. Deretter følger en kamp mot naturkreftene og jakten på gjengjeldelse, skildret på episk vis gjennom kameraføring, halsbrekkende stunts og den ekstraordinære og prisbelønnede filmmusikken til Ryuichi Sakamoto. Western/thriller/drama fra 2015. Nominert til 12 Oscar, og stakk av med tre – blant annet for beste skuespillerprestasjon.

«Legenden om Narnia – Løven, heksa og klesskapet» (The Lion, the Witch and the Wardrobe)

Familiefilm. Denne fantasyfilmen basert på forfatter C.S. Lewis’ klassiker var blant årets mest sette filmer i 2005. En barneflokk oppdager en bakdør i klesskapet som fører til eventyrverdenen Narnia. Snakkende dyr, dverger og kentaurer er blant karakterene de støter på, mens de forsøker å beseire den onde hvite heksa Jadis, som har kastet en forbannelse over landet. Filmen vant to Oscar, en Grammy-pris og en rekke internasjonale priser.

«Fargo»

Voksen. Denne mørke komedien i regi av Coen-brødrene forteller historien om bilselgeren Jerry, som hyrer kriminelle til å kidnappe sin kone for å redde sitt konkurstruede firma. Alt som kan gå galt, gjør det, og snart er den lokale sheriffen på sporet. En kultklassiker fra 1996, som det i senere tid er blitt utviklet en tv-serie av. Ble tildelt pris på Cannes-festivalen for beste regi og vant flere Oscar.

«Frost» («Frozen»)

Familiefilm. Denne animerte musikalen er den 53. i rekken av helaftens tegnefilmer i regi av Walt Disney. I «Frozen» møter vi en fryktløs prinsesse på jakt etter sin søster, som på trolldomsvis har påført kongeriket evig vinter. Filmen er inspirert av H.C. Andersens eventyr «Snødronningen». En rekke anmeldere mente dette var Disney-film av godt gammelt merke, og den vant Oscar for beste animasjonsfilm i 2013.

«Død snø»

Ungdom og voksen. Inspirert av gamle splatterfilmer fra 1980-tallet er «Død snø» fra 2009 noe så sjeldent som en norsk grøsserkomedie. En gruppe medisinstudenter drar på en fjellhytte om vinteren. De advares av en turgåer mot nazister som døde under krigen, men som har gjenoppstått som zombier. Filmen, som ble produsert av Harald Zwart, har vunnet en rekke internasjonale priser og ble nominert til folkets Amanda-pris.

«Vertical Limit»

Ungdom og voksen. Fjellklatring får ny betydning når en klatrer skal redde sin søster som ligger skadd på toppen av K-2 – verdens nest høyeste fjelltopp. Den nokså forutsigbare handlingen kompenseres det for med høye doser adrenalin. Her spares det ikke på noe når det gjelder filmatisk tempo, effekter eller halsbrekkende stunts. Thriller fra 2000. Filmen var en kassasuksess verden over, men opplevde svært blandet kritikk hos anmelderne.

«Veiviseren»

Ungdom og voksen. Denne klassikeren fra 1987 regissert av Nils Gaup er en av de største suksessene i norsk film. Den samiske gutten Aigin ser familien bli drept, og et kappløp følger idet han blir oppdaget. De fleste scenene er spilt inn på Finnmarksvidda, og historien er basert på samiske myter. Filmen ble Oscar-nominert, som første norske film siden «Ni Liv» fra 1957, og vant Amandapris.

Her finner du filmene

Det har etter hvert poppet opp en rekke nettjenester som tilbyr filmer og serier via abonnement eller som leie-/kjøpefilm. Her er noen av de vanligste i Norge:

Netflix

Abonnementstjeneste med bredt utvalg av filmer og tv-serier som kan streames etter ønske.

HBO Nordic

Abonnementstjeneste på lik linje med Netflix.

Plejmo

Her kan man velge mellom om lag 5000 filmer som kan leies eller kjøpes, streames eller laste ned. I tillegg tilbys et lite utvalg filmer gratis.

SF Anytime

Her finner du også et bredt utvalg filmer til leie eller kjøp. Trolig den tjenesten som raskest gjør de siste kinofilmene tilgjengelig.

Viaplay

En abonnementstjeneste som legger vekt på tv-sportssendinger, men også tilbyr leie og kjøp av film.

Filmarkivet.no

En norsk tjeneste der man har tilgang til norske filmer opp gjennom historien. Man kan velge mellom abonnement eller leie av enkeltfilm.