Dagen før det som betegnes som en unik kulturbegivenhet går av stabelen i Rennebuhallen, finner vi mannen bak galskapen i full sving med malerkosten.

Rune Skjolden velger å feire bursdag på sin egen måte. I stedet for kaffe og kaker trommer han like godt sammen et knippe unge solister han har jobbet med i 10. klassens musikaler, kor og fullt orkester, inkludert flere profesjonelle musikere, og presenterer sin egen versjon av den verdenskjente musikalen Les Misérables.

–De kunne godt ha sagt nei til å delta, og mange av dem bor jo også utenfor bygda, men dette vil de være med på. Dette er en ja-sak, sier han om den fabelaktige responsen han får fra alle involverte.

Mandag kveld er det altså fem dager til teppet går opp, og ekteparet Skjolden befinner seg i sløydsalen på skolen, der det snekres og males kulisser over en lav sko. Det er mildt sagt mye som skal gjøres, så hva med nattesøvnen?

Rune-versjonen

–Det hender jeg drømmer om dette, men jeg er aldri søvnløs. Jeg går heller inn i min egen boble, bedyrer han.

–Søvnløs blir han aldri, for om han ikke hadde satt i gang dette, hadde han helt sikkert funnet på noe annet, supplerer Herborg Skorpe Skjolden.

Ideen om det kulturelle stuntet i bygdas storsal oppsto for en tid tilbake, og arbeidet starta for alvor i påska i fjor. I fjor sommer, losjerende på Herborgs hjemtrakter Karmøy, avbrøt han ferien og dro like godt hjem for å kunne jobbe med musikken.

–Det var hun som sendte meg hjem, altså, presiserer Rune og smiler til sin forståelsesfulle livsledsager.

Rune har tilrettelagt all musikken til oppsetningen, og hvor han har plukket ideer fra mange ulike arrangement, og deretter laget sin egen versjon.

–Rune har skrevet alle notene og arrangert alt selv, sier Herborg, uten så rent lite stolthet i stemmen.

–Jeg tilpasser lydbildet til de solister og orkestermedlemmer vi har med, dette blir altså Rune-versjonen, sier Rune.

Orkesteret består av en salig blanding, fra Orkla Storband, lærerkolleger, musikere fra Oppdal, proffer på bratsj og førstefiolin og for eksempel den lokale yrkesmusikeren Joakim Bergsrønning på saksofon. Og en "spennende kar" på klarinett.

–Han er en kompis av meg som var med og startet Grenland Brassfestival sammen med sin far, velkjente Øyvind Klingberg fra Dizzie Tunes, forteller Skjolden.

Break-even i forhold til det økonomiske er passert, og selv om intet mindre enn 900 mennesker får plass i Rennebuhallen på lørdag, kan det faktisk ikke lenger garanteres at det blir billetter å få kjøpt i døra.

Ta med mobilen!

Rune Skjolden er en kar noe utenom det vanlige, og han oppfordrer til og med folk til å ta med mobiltelefon til forestillingen. Motsatt av hva som er det vanlige på konserter, kan vi vel si.

–Dørene åpner en time før forestillingen, og da kan folk lese informasjon om stykket på en nettside som snart blir tilgjengelig. På denne måten sparer vi kostnader med trykking, og oppnår samtidig en betydelig miljøgevinst, er den logiske forklaringen.

Pengene fra arrangementet som blir til overs når kreditorene har fått sitt, doneres for øvrig til humanitært arbeide. Tenkte vi det ikke.

–Det er lite flyselskap vi ble kjent med da vi jobbet i Bangladesh. Mission Aviation Fellowship (MAF) er en verdensledende aktør innen bistandsflyging, og gjør en fantastisk jobb over hele verden. De flyr inn leger og livsviktig utstyr, der det trengs bistand, forklarer El Maestro Rune Skjolden.