Morten Haagensen tilbrakte forrige helg på Berlin International Filmfestival (Berlinale) for å se skrekkfilm og bygge nettverk for Ramaskrik.

- Vi har gått på noe som heter European Film Market (EFM), en festival som går parallelt med Berlinale.

- EFM er rett og slett et filmmarked, hvor filmer presenteres for salg til distributører, festivaler og så videre. Vi fikk se de filmene vi ville se. De hadde et veldig omfangsrikt program, så vi så tre-fire filmer hver dag.

Nettverksbygging

I tillegg fikk Ramaskrik-gjengen møtt filmfestivalfolk fra resten av verden. Nettopp nettverksbygginga er veldig viktig for Ramaskrik.

- Festivaler som dette er veldig viktige for oss. Vi har hatt bra utbytte av turen. Ramaskrik har over tid bygd et ganske bra Internasjonalt nettverk av både filmskapere, festivalkolleger og distributører. Vi kan snakke og samarbeide på tvers av landegrenser og hjelpe hverandre om å bli best mulig, blant annet når det kommer til å trekke gjester og få vist eksklusive filmer. Ramaskrik begynner å bli et anerkjent navn ute i filmverden.

En herremann Ramaskrik-gjengen har fått god kontakt med er Alan Jones, en av sjefene for skrekkfilmfestivalen London Fright Fest.

- Alan har vært i denne sjangerverdenen i 40 år og har veldig gode kontakter. Han presenterer oss for alle.

- Å samarbeide på tvers om landegrenser for å finne de beste filmene og gjestene, er til god hjelp. Det var mange norske filmskapere, filmselskaper på festivalen også. Vi har vært på mange ulike møter og sammenkomster som vi håper vil gjøre Ramaskrik bedre.

Ønsker eksklusivitet

Haagensen tviler litt på om noen av filmene de har sett i Berlin kommer med i Ramaskrik-programmet.

- Vi har sett masse dårlig film og noen få gode. Så er vi spente på om de gode filmene kommer ut på kino eller lanseres på noen andre plattformer før Ramaskrik arrangeres. Vi har laga oss en liten «shortlist» med aktuelle filmer, men i denne sjangeren pleier filmene å komme ut ganske fort.

Mange skrekkfilmer kommer heller aldri på kino. Plukkes de opp av Netflix, Amazon eller andre strømmetjenester før Ramaskrik går av stabelen i oktober, blir de uaktuelle til årets festival.

Ramaskrik har som mål å være først ut med å vise filmene de har på plakaten.

- Vi kommer ikke til å booke noen filmer før etter sommeren, når vi har fått orientert oss om hva som kommer og når det kommer.

Nå skal ikke Ramaskrik-gjengen på flere festivaler før London Fright Fest går av stabelen i august, men Haagensen påpeker at Ramaskrik alltid følger med på hvilke filmer som får skryt på andre festivaler.