Drømmestipendet er et samarbeid mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Gjennom denne stipendutdelingen ønsker vi å synliggjøre kommunenes arbeid for barn og unge. Målet med Drømmestipendet er at det skal være til verdifull inspirasjon og et viktig bidrag til å oppfylle mange unge kulturutøveres drømmer.

Alle kommuner kan nominere hvor mange de vil fra 2018 innen kategoriene dans, musikk, skapende skriving, visuell kunst, sirkus, teater og annet. En bredt sammensatt jury med mye fagkompetanse velger ut de 100 ungdommene som får stipend.

I løpet av mai og juni offentliggjøres det hvilke 100 unge kulturutøvere som tildeles stipend i 2018.

Fra Oppdal og Rennebu er det tre ungdommer som er nominert til Drømmestipendet. Det er Steingrim Hoel Witsø (Oppdal), Kaja Myrle (Oppdal) og Kaisa Holm (Rennebu).

- Teatergruppa i Oppdal har betydd mye for meg

Steingrim Hoel Witsø (15) har vokst opp sammen med fire søsken og han viste tidlig andre takter i forhold til sine søsken, der fotball var i fokus. Han rigget stadig opp scener og hadde sine opptredener på trappa med "band". Både sofaen og kjøkkenbordet ble brukt til scene.

Da han fikk prøve seg på skikkelig scene, ble han mer eller mindre hekta på sceneopptredener.

– Jeg ble spurt om å søke og jeg så på dette som en skikkelig bra mulighet, så jeg tok den med en gang, sier han til Opdalingen.

– Hva skal du bruke pengene til om du vinner?

– De skal gå til det jeg liker aller best. Jeg driver med sang og teater og jeg ønsker å bli en bedre skuespiller. Jeg vil jobbe mot å bli bedre og på høsten starter jeg på videregående og forhåpentligvis kommer jeg inn på dramalinje. Men da må jeg flytte til byen. Jeg ønsker å få så mye læring som mulig, sier han.

Han har så lenge han kan huske sett for seg at det er i denne bransjen han skal leve av.

– Hva har teatergruppa i Oppdal betydd for deg?

– De har betydd veldig mye. Jeg har alltid vært en showman, men de har lært meg det lille ekstra, som å bli bedre på mimikk, forskjellige typer kroppsspråk og øvelser for å varme opp stemmen, sier han.

– Jeg har også en drøm om å glede folk med skuespillet. En av de større drømmer er å få jobbe og lære av større forbilder i Hollywood. Hollywood er noe jeg setter veldig høyt, og jeg har store drømmer om å komme dit. Å få jobbe med de beste innen det jeg gjør. Nasjonalteateret er også noe jeg alltid har hatt lyst til å oppnå, og en scene jeg definitivt vil stå på, sier Witsø om drømmen sin.

Kaja Myrle

Kaja Myrle (16) begynte som 4-åring med dans hos Lenes dansesenter, som senere ble en del av kulturskolen i Oppdal. Her har hun utviklet seg frem til hun var 15 år, innenfor forskjellige dansestiler. Myrle har danset ballett, moderne og jazz.

– Ved siden av har jeg stor lidenskap for hip hop. Etter hvert forsto jeg veldig godt at det var dette jeg hadde lyst til å holde på med, skriver 16-åringen om sin drøm.

– I en liten bygd som Oppdal er mulighetene begrenset og danseoppdrag er det ikke så mange av. Derfor har jeg vært på andre auditions i Oslo. Jeg har blant annet deltatt i MGPjr 2015, 2016, 2017, og fått opptre på scener som Telenor Arena og Oslo Spektrum. Dette var veldig stort, og har gitt meg stor motivasjon til å fortsette å jobbe videre. Har også tidligere deltatt som danser under andre eventer i forbindelse med NRK sitt live "BlimE show" sammen med Madcon.

Da hun var 15 år flyttet hun hjemmefra for å starte på danselinja i Trondheim for å virkelig satse på dansen og for å kunne drive på med det hun elsker aller mest.

– Jeg drømmer om å bli en anerkjent og allsidig danser. Jeg har lyst til å utforske og gripe hver mulighet som kommer. Jeg drømmer om å danse for kjente artister, dra på turne, være med i musikkvideoer og samtidig reise rundt og undervise på workshops. Samtidig drømmer jeg også om å få være en del av et kompani og opptre på musikaler. Mitt mål er å bli en så allsidig danser som mulig. Drømmen om å kunne leve av dansen blir bare større. Dansen har stor betydning for min hverdag og mitt liv. Det gir meg så mye glede, som jeg vil inspirere andre med og gjøre dansen mer utbredt over hele Norge, også på de mindre tettstedene. Et stipend ville vært veldig verdifullt på veien mot å kunne nå mine drømmer og mål.

Kaisa Holm

Kaisa Holm (14) er en av Rennebu kulturskoles mest rutinerte pianister, og er stadig å se på opptredener i, og utenfor, kulturskolens regi. Hun har lenge markert seg som en stødig akkompagnatør, og benyttes ofte i band og samspill da hun alltid møter godt forberedt med godt humør, og bidrar til å løfte hele gruppa med sin person og væremåte.

Hun har sammen med en jevngammel vokalist skapt seg et navn i lokalmiljøet og denne duoen blir ofte leid inn til oppdrag av både privatpersoner, kommune og næringsliv. I tillegg har hun i flere år opptrådt med ulike band og samspill på en rekke kulturskolearrangement både i og utenfor kommunen, som for eksempel MaiRock i Oppdal og GaulaRock på Støren. Hun har også gått videre til fylkesmønstring i UKM.

De siste årene har Kaisa komponert musikk selv, og kulturskolen har et stort håp om at hun mottar Drømmestipendet slik at hun får mulighet til å videreutvikle komposisjonsteknikken og erfaringen og videre få spilt inn og publisert musikken sin.

– Min drøm er å en dag kunne produsere musikk som andre kan ha glede av. Å kunne skrive og mikse musikk til andre artister. Jeg vil at musikken min skal utvikles til mer enn bare piano. Jeg vil lære å skrive sangtekster, å kunne gjøre følelsene mine om til musikk. Jeg vil skape og dele den følelsen jeg får når jeg hører musikk, med andre.

– Det å kompe andre og opptre med andre på scenen er noe jeg er virkelig glad i og trives med, og det å kunne stå på scenen og vise andre hva jeg har jobbet med og hva jeg får til gjør meg veldig ydmyk og stolt. Jeg har spilt piano siden jeg var fem år og gått på kulturskolen de siste tre årene. Når jeg spiller piano eller hører musikk er det som om jeg er i en annen verden, jeg glemmer alt rundt meg og er bare inn i musikken. Hvis jeg vinner ville jeg ha brukt pengene på dette, låtskrivingskurs og lært meg å skrive tekst og musikk, sier Holm.