Neste helg er det duket for årets utgave av Ung Kultur Møtes (UKM) og i Oppdal er det 78 påmeldte til neste helgs store arrangement. Dette er en nedgang fra fjoråret.

– Vi følger den generelle utviklingen i Sør-Trøndelag og resten av landet. Det er dessverre slik at deltakerantallet går ned, forteller UKM-ansvarlige Karin Rosvold og Siv Anita Rise til Opdalingen.

– Hva tror dere er grunnen til at det er en nedgang?

– Det er vanskelig å peke på noe konkret. Men det vi vet om Oppdal er at mange av deltakerne på UKM er knyttet til kulturskolen og vi vet at kulturskolen har et veldig høyt aktivitetsnivå, hvor de sprer seg ut på forskjellige arenaer. For noen år siden var UKM den store happeningen, sier Rosvold.

Men når det kommer til størrelse på kommunene, har Oppdal et ganske høyt deltakerantall. De ligger bra over antall deltakere sammenlignet med Sør-Trøndelag og Norge.

– For noen år siden lå vi på snittet, men vi hadde en oppgang i 2014, 2015 og 2016, før det har begynt å gå litt ned. Jeg er ikke bekymret og vi ligger ikke dårlig an, sier hun.

– Det blir ei festhelg

Både Rise og Rosvold gleder seg til helga.

– Det kommer til å bli ei festhelg. Det kommer til å være aktiviteter hele helga, sier de.

De starter allerede med å rigge til fredagskvelden og lørdagen blir det tekniske prøver for alle som skal delta på scenen, før selve mønstringen går av stabelen på søndag.

I tillegg vil det være utstilling i galleriet, hvor det er flere som har meldt seg på.

– Det er ikke bare sceneforestillingen som er mønstringen. Vi håper også folk tar turen i utstillingen, sier de.

I år er det også med et litteraturinnslag på scenen. Det har de hatt en gang tidligere. De synes det er stas at det kommer inn nye temaer.

Det er flere av deltakerne fra UKM i Oppdal som har gått helt til landsfinalen. Både Rise og Rosvold tror det kan være til stor inspirasjon for mange.

– Det gjør noe med motivasjonen når de ser at det er mulig å kunne nå helt til landsfinalen, sier de.

Ønsker flere publikum i salen

Årets fylkesmønstring arrangeres i Bjugn. Tidligere var det Midtre-Gauldal og Støren som arrangerte fylkesfinalen, men nå har Bjugn tatt over stafettpinnen. Rosvold sier at Oppdal også har søkt om å få arrangere fylkesfinalen og at de håper å kunne få det neste år.

– Det er ti år siden sist vi arrangerte fylkesfinalen, så det er på tide at vi får gjøre det igjen, sier Rise.

– Hvordan har publikumsoppmøtet vært de siste årene på mønstringen?

– Det har vært greit, men ikke supert. Vi hadde ønsket at flere tok turen, for det er utrolig mye bra som vises på scenen og i galleriet, sier Rosvold.

I tillegg til sceneinnslagene og utstillingen i galleriet, er det også mange som er en del av mediegruppa og arrangørgruppa. Rosvold og Rise påpeker at det ikke hadde blitt noe UKM uten den jobben de legger ned.

– De har etter hvert blitt en stor og solid gjeng. Uten dem hadde det ikke gått, sier de.

I Rennebu går årets mønstring av stabelen førstkommende torsdag. Til UKM i Rennebu er det påmeldt 45 innslag.