Etter at spellemannen Gunnar Bjerkås gikk bort i 2001, har Oppdal spell- og dansarlag overtatt hele notesamlingen hans, i tillegg til flere lydkassetter.

Nå jobber Sverre Bjørkås og nevøen Andreas Bjørkås med å få orden på notesamlingen og få gitt ut de beste komposisjonene i bokform.

- Dette blir ikke utelukkende en notebok, da den også inneholder flere historier om Gunnar og de menneskene og stedene han oppkalte sine komposisjoner etter. Vi håper derfor at boka ikke blir en bok bare for spellemenn og folkemusikere, men for alle som er interessert i lokalhistorie.

Boka vil også inneholde mange bilder. Ikke minst har fotograf Rolf Skjøtskift, som var nabo og jevnaldring med Gunnar, bidratt med flere bilder av menneskene og plassene Gunnar oppkalte musikken sin etter.

Gunnar var også Sverres nabo, da han vokste opp i Bjørkåsgrenda i Spælen. Etter hvert ble de kolleger både i spellmannslaget og ved likningskontoret, hvor de jobbet sammen i 20 år.

«Onnjenta»

Gunnars største «hit» i gammeldansmiljøet heter «Onnjenta». Sverre husker fortsatt den dagen, tidlig på 70-tallet, da Gunnar kom inn på kontoret hans etter arbeidstid og nynnet på sin nye komposisjon.

- «Har du hørt melodien før?» spurte Gunnar. Jeg svarte nei. Gunnar bare smilte. Han var tydelig fornøyd med denne slåtten, og med god grunn. Jeg hører den ofte igjen på festivaler over hele landet, framført av både spellemannslag og andre grupper den dag i dag.

Boka vil også inneholde flere musikalske godbiter, som aldri før har vært framført for omverdenen.

Det omfattende materialet som Gunnars datter overleverte til spellmannslaget, inneholder 26 håndskrevne notebøker og tre permer med løse noteblad. Totalt har Sverre et råmateriale på hele 400 noteark til sin disposisjon.

Gir ut boka i Gunnars ånd

Flere av disse er duplikater, men etter å ha gjennomgått samtlige har Sverre funnet ut at Gunnar har minst 270 originale komposisjoner på samvittigheten. De eldste notene er skrevet så tidlig som år 1970.

Når boka gis ut, skal de 270 slåttene være kuttet ned til 40-50.

- Gunnar var veldig selvkritisk og viste sjelden fram slåttene sine til andre. Vi har valgt å hedre ham ved å være like kritiske. Derfor blir bare de 40-50 beste komposisjonene med i boka. Det er viktig for oss at dette gjøres i Gunnars ånd. Det er tross alt et åndsverk som vi nå jobber med å få publisert i bokform.

Å sile ut de beste slåttene er litt av en jobb. Med seg har Sverre nevøen Andreas, som er profesjonell folkemusiker.

- Andreas er veldig notekyndig. Han kommer innom med jevne mellomrom for å spille slåttene til Gunnar. Så diskuterer vi og sorterer ut de beste. Nå er vi nede på cirka 80 melodier og det begynner å bli vanskelig å velge. Neste gang jeg og Andreas setter oss ned, vil vi ha med to-tre personer, så de kan lytte med «nye ører» for å hjelpe oss med å sile ut enda flere melodier.

Arrangerer Gunnar-konsert

I forbindelse med lanseringen, vil spellmannslaget arrangere konsert til ære for Gunnar i Oppdal. Der skal det selvsagt spilles musikk komponert av hovedpersonen selv.

Det er dog fortsatt usikkert når denne konserten vil finne sted. Sverre antyder at det fort kan ta et år til før boka er ferdig.

Prosjektet har fått økonomisk støtte både fra Oppdal kommune (8000 kroner), Rådet for folkemusikk og folkedans (10 000 kroner) og Oppdal historielag (20 000 kroner).

- Dette er en veldig god start. Vi setter stor pris på støtten. Vi har noen følere ute og håper på enda litt mer støtte, sier Sverre Bjørkås.