Rennebu kommunes aller første hedersaften gikk av stabelen lørdag kveld og dette var en festaften med kultur og heder i fokus.

Det ble delt ut hederspriser i kategoriene Årets Rennebuambassadør, Årets Rennbygg og Y-faktorprisen. Rennebu idrettslag delte ut sine egne hederspriser.

I tillegg var det kulturinnslag med damekoret Røst, som bidro med tre låter. Ole Kristian Hoseth, som var en av hovedrolleinnehaverne i musikalen "Les Misérables", som ble satt opp tidligere i år, fremførte to låter fra musikalen.

- Han har tatt store steg

Kjetil Værnes i Rennebu Idrettslag startet festen med å dele ut idrettslagets egne hederspriser.

- Jeg ønsker å takke ordføreren og kommunen for at vi får lov til å dele ut prisene på en slik kveld som dette. Normalt bruker vi å gjøre dette på årsmøtet, så det er ekstra trivelig at de som skal motta disse prisene får motta dem på en slik kveld som dette, sier Værnes.

Idrettslaget skulle dele ut prisene Innsatspokalen, fortjenestemerket, lagpris og Orkdal Sparebanks talentstipend.

Innsatspokalen ble for første gang utdelt i 1962, da gikk den til Magne Myrmo, som hadde en fantastisk karriere.

- Man trenger ikke å være på det nivået for å få innsatspokalen i Rennebu idrettslag. Kveldens mottaker begynte på skiskytterskole da han var 11-12 år gammel, noe som var relativt sent. De aller fleste starter i 9-års alderen. Vedkommende fikk med seg en sesong som nybegynner før han skulle begynne å lade blink uten støtte, samme som seniorløperne gjør. Allerede som 14-åring ble det litt kjedelig på grunn av et armbrudd, men han fortsatte likevel å jobbe på. Han har også vært en ivrig fotballspiller og har drevet på med fotball og skiskyting og vist at man fint kan kombinere de to idrettene på en god måte, sier Værnes om årets mottaker.

Årets Innsatspokal gikk til Torbjørn Stuen.

- Gullmedaljer og god utsikt på toppen av pallen er ikke de eneste grunnene for at han står her i kveld, men han har en utrolig evne til å glede seg over å dra på trening og over det han holder på med. Han har en indre motivasjon som trigger han når han holder på med fotball, skiskyting og andre ting. Han har hatt en god utvikling i Norgescup-sirkuset som første års junior og han har vist stor framgang og at han behersker stående skyting ganske bra, sier Værnes.

Ildsjel i skigruppa i over ti år

Fortjenestemerket i idrettslaget ble delt ut for første gang i 1955, i forbindelse med jubileumsfesten til idrettslaget, som da fylte 50 år. Den som skal motta dette merket må ha vært medlem i laget over tid og gjort seg bemerket med aktiv idrettslig deltakelse og/eller i lagets administrasjon. Årets merke gikk til Olav Hårstad.

- Som ungdom i Rennebu var han veldig aktiv og drev på med skiskyting og skyting mesteparten av tiden. Han deltok i både Hovedlandsrenn og junior-NM i skiskyting fram til han ble 18-19 år og etter det ble det mest fokus på skyting, sier Værnes.

Værnes forteller at Hårstad har vært en ildsjel i skigruppa i over ti år og at han blant annet var med på å bygge opp skytebanen på skistadion. Han har også vært med på å arrangere skiskytterskole hver høst siden skiskytingen kom opp igjen i Rennebu.

Imponerte på fotballbanen

Rennebu ILs lagpris ble delt ut for første gang i 1982 og da var det juniorlaget til Rennebu som fikk prisen.

- Det kommer nok ikke som noen stor overraskelse over hvem som får prisen i år, sier Værnes.

Rennebu A-lag hadde en 2017-sesong som gikk over all forventning. De gikk gjennom en hel sesong uten å avgi ett eneste poeng og vant alle kampene i serien og i sluttspillet og kampen om kretsens pokal. Det er Håvard Hårstad Meslo og Olav Stavne som har hovedansvaret for A-laget.

Imponerende sesong

Idrettslaget har de siste årene hatt et godt samarbeid med Orkla Sparebank. Siden 2011 har de delt ut et talentstipend til talentfulle fotballspillere, skiskyttere, håndballspillere og langrennsutøvere. I fjor var det Emilie Joramo som mottok stipendet. I utgangspunktet skulle hun være med å dele ut denne prisen, men hun er for tiden opptatt med en landslagssamling i Serbia.

- Årets talentstipend går til en utøver som har holdt på siden han var liten. Han har hatt mange gode prestasjoner fra han var liten og for mange kan overgangen til juniorløper by på sykdomsperioder og manglende fremgang. Simen Hårstad har vært tålmodig og lagt ned en utrolig innsats og denne sesongen har han virkelig fått uttelling på arbeidet han har lagt ned. Han leder Norgescupen i klassen M19 ganske klart og han tar med seg to bronsemedaljer og en 4. plass fra NM. I tillegg var han få tideler unna til å bli tatt ut til junior-VM, sier Værnes.

Årets Rennebuambassadør, Årets Rennbygg og Y-faktorprisen

Etter at idrettslaget hadde delt ut sine priser, var det duket for finne ut av hvem som stakk av med prisene Årets Rennbygg, Y-faktorprisen og Årets Rennebuambassadør.

Til prisen Årets Rennbygg var det tre nominerte. Det var Rune Skjolden, Emilie Joramo og Inge Olav Nyberg. Det var Emilie Joramo som fikk prisen.

Vinneren selv kunne ikke være tilstede for å motta prisen, men hun hadde filmet en videosnutt hvor hun fortalte at det var veldig uventet og artig at hun vant prisen.

- Det er utrolig mange jeg må takke i forbindelse med denne prisen. Det er først og fremst trenerne mine, som hadde tro på meg og utfordret meg. Jeg håper at jeg kan være med på å motivere flere jenter til å satse på fotballen. Samtidig vil jeg vise at man kan komme langt selv om man kommer fra en liten plass og det er noe som har motivert meg, sier Joramo.

Til Y-faktorprisen var det Børge Dale og Unni Larsen, Angela Gobbels og Voll flerbrukshus ved Jan Ivar Kvam som var de tre nominerte.

Der var det Børge Dale og Unni Larsen som vant prisen.

- Av og til blir man tatt på senga. Men jeg vil fortelle litt om den egentlige bakgrunnen for det vi holder på med. Jeg har hatt et langt yrkesliv og har funnet ut at gode relasjoner er det viktigste i livet. Vi ønsker å skape gode relasjoner mellom mennesker og samtidig satse på kunst. Vi ønsker å bruke kulturen og ikke minst bildekunsten til å se på relasjonen mellom natur og menneske. I år som tidligere blir det også en utstilling som er knyttet mot natur, sier Børge Dale.

- Rennebu ligger mitt hjerte nær

De tre kandidatene som kunne blir Årets Rennebuambassadør, var Astrid S, Ingrid Meslo og Rennebumartan ved Kenneth Teigen. Det var popartisten som stakk av med prisen.

- Jeg mottok en melding fra mamma og Ola Øie om at jeg hadde blitt kåret til Årets Rennebuambassadør og det er en pris jeg setter veldig stor pris på. Jeg skulle ønske jeg kunne være der i kveld, men jeg håper at jeg får til å være tilstede neste år. Rennebu betyr masse for meg. Huset jeg er oppvokst i hadde ikke vært noe hjem uten mamma, pappa og storebroren min. Det samme føler jeg for Rennebu også, og det er takket være alle dere som bor i Rennebu. Rennebu ligger litt hjerte nær, sier Astrid S på video.

Hun avsluttet takketalen med å fortelle at hun gleder seg veldig mye til hver gang hun skal hjem til hjembygda.

- Dette var en innertier

Både Torbjørn Stuen og Simen Hårstad syntes det var stas å motta prisene denne lørdagskvelden.

- Det er veldig fint at man legger merke til innsatsen vi legger ned, for det blir mange treningstimer i løpet av ett år. Det setter jeg stor pris på. Jeg hadde heller ikke trodd på forhånd at jeg skulle motta Innsatspokalen. Dette betyr mye for meg og det er mange som gjør akkurat det samme som jeg gjør, sier Stuen til Opdalingen.

Også Hårstad setter pris på å motta talentstipendet.

- Dette betyr ganske mye. Det er ekstra artig å gjøre det bra i idretten og da er det veldig stas å bli hedret med en talentpris. Hva jeg skal bruke pengene på vet jeg ikke enda, men det blir nok skiutstyr, sier rennbyggen.

Begge to har få løp igjen før skiskyttersesongen 2017/2018 legges på hylla.

- Jeg har hatt en del motgang denne sesongen og har vært plaget av mye sykdom. Jeg satser på å gjennomføre gode løp de siste rennene av sesongen, sier Stuen.

Hårstad leder sammenlagt i klassen M19 og forteller til Opdalingen at målet er å sikre sammenlagtseieren.

Ordfører Ola Øie var en fornøyd mann etter kveldens hedersaften i Rennebu.

- Jeg hadde ikke drømt om at dette skulle bli så bra. Dette var en innertier, sier Øie til Opdalingen.

- Kommer dette til å arrangeres neste år også?

- Det håper jeg så absolutt. Gjennom denne kvelden fikk vi fremmet mange gode prestasjoner. Vi skal ha et evalueringsmøte om ikke lenge, men jeg håper og tror at dette blir en ny tradisjon her i Rennebu, sier han.