Mange av de som har kommet til Rennebu i de senere årene, presenterte seg selv for sine sambygdinger under temakvelden i kultursalen. For det er nettopp sambygdinger de både føler seg, og faktisk er.

Det var Flyktningetjenesten og Frivilligsentralen i Rennebu som var vertsskap for kvelden, og folk møtte opp.

- Du verden for en kveld, konkluderer flyktningekoordinator i Rennebu kommune, Ragnhild Løvseth Øverland.

Limaa fra Somalia var den første flyktningen som kom til Rennebu, og den modige damen gikk like godt frem og åpnet hele kvelden med sin historie.

- Jeg var den første afrikaner i Rennebu, og hadde aldri gått på skole før. Gjennom introprogrammet tok jeg eksamen grunnskole i 2016 i og begynte så på videregående skole. Målet mitt er å ta fagbrev som helsefagarbeider, og jeg vet det er en lang vei å gå, men jeg vil gjøre en jobb. Jeg vil ikke være en stakkars flyktning, sa hun.

Temaet for kvelden var "byrde eller ressurs, grûnder eller sosialhjelpsmottager". Flyktningekoordoinatoren vedgår at spørsmålet kan være krevende å forholde seg til.

- Det er egentlig tøft å stille dette spørsmålet, for hva med meg selv; er jeg en byrde eller en ressurs?, spør hun.

At de aller, aller fleste som er kommet til Rennebu ønsker å bidra i lokalsamfunnet er det liten tvil om. Representanter for næringslivet i bygda sto i tur og orden frem på podiet og fortalte om lærevillige arbeidstakere som alle ønsker å gjøre en god jobb.

- Det som er viktig er at bedrifter og andre tør å gå foran og fortelle sine historier. I kveld har vi hørt de fortelle om det positive med mangfold i arbeidsstokken. Vi stiller høye krav til de som kommer, og da må vi også gi de en arena, sier Løvseth Øverland.

Den viktigste måten å integrere flyktningene på, er å lære dem språket og å tilby dem en utdannelse. Svært mange som bor i Rennebu har søkt  som helsefagarbeidere. Dette er en yrkesgruppe det helt sikkert blir stadig større behov for i årene som kommer, og er derfor et stjerneeksempel på en kjærkommen ressurs vi vil få stor nytte av i fremtiden.

Flyktningekordinatoren synes den største utfordringen i jobben er å forholde seg til alle traumene flyktningene har når de kommer.

- Det er snakk om et liv og mange ganger et helt land som er i ruiner. At mennesker kommer fra slike forhold, kan mange ganger være vanskelig å forstå, men er noe som alltid ligger i bunn i arbeidet mitt. Så kommer språket og alt det andre, sier Løvseth Øverland.

Det finnes såklart utfordringer også i Rennebu når det gjelder bosetting og integrering av flyktninger. Men at de er villige til å lære seg språk, ta utdannelse og få seg en jobb, fikk vi mange eksempler på denne kvelden.

At de selv ønsker å bli en del av lokalsamfunnet er det liten tvil om, for gir vi dem sjansen, er de mer en villig til å gripe den. I en slik sammenheng er spørsmålet derfor betimelig; er vi selv en byrde eller en ressurs?

Temakvelden i kultursalen inneholdt kåseri, samtaler og intervju med flyktinger og representanter fra næringslivet i Rennebu, innslag fra kulturskolen, minikonsert med Rennebu Mannskor og rikelig anledning til å mingle over en kopp kaffe.

Det ble altså litt en kveld.

Bilder fra temakvelden kan du se øverst i saken!