Onsdag ble fotoutstillingen «pilegrimsspor og kyrkjeminne i Oppdal», og dermed også pilegrimsdagene i Dovre og Oppdal, åpnet. Anledningen ble markert både med musikk, sang, historisk foredrag og filmvisning ved Oppdal kulturhus.

Andreas Stamnes og Märtha Louise Robertsen sto for de musikalske innslagene. De framførte tre vakre sanger.

Rundt 30 personer møtte opp for å være med på seansen og for å se på de historiske bildene utstillingsrommet var innredet med.

Tore Fagerhaug tok over stafettpinnen etter de unge musikerne. Han fortalte om trøndersk pilegrimshistorie, Olav den hellige, og om historien rundt Stavåkirka på Lo.

Han ville heller ikke være noe snauere enn de to musikerne som åpnet showet, og framførte like godt salmen «På hinside ørken» for forsamlingen.

Varaordfører Ingvill Dalseg er kjent for å være interessert i lokal historie og møtte opp og kastet glans over arrangementet.

- Jeg synes det er et veldig godt og riktig valg av arrangørene å velge et lokalt tema for utstillingen. Det er viktig at vi løfter fram oppdalshistorien og gjør flere oppmerksomme på den, sier Dalseg til Opdalingen.

Hun sier at turistene er mer interessert i å lære om lokal historie enn noensinne før.

- Gravfeltet på vang, lokal pilegrimshistorie og kongeveien har vært med på å gi Oppdal et skikkelig løft. Turistene har begynt å kreve å få vite mer. Det synes jeg er flott.

Jan Kåre Bjørkås og Bjørn Rosshaug sto og diskuterte et av bildene, da Opdalingen stakk bortom.

- Dette synes vi er interessant. Det er viktig å ta vare på lokalhistorien, sier de.

Ivar Horvli i arrangørkomiteen var godt fornøyd med oppmøtet og synes det er godt at pilegrimsdagene endelig er i gang.

- Det er så herlig. Nå gleder vi oss til å presentere et godt og allsidig program som vi tror mange vil få glede av. Det inspirerer, smiler han.

Han og et par andre kommer til å tilbringe en hel del tid i utstillingsområdet de kommende dagene. Til tider vil det også være ubemannet, men det er fritt fram for å stikke innom for å se på bildene.