- Vi er veldig tidlig i løypa ennå, men målet er å etter hvert kunne fastslå nøyaktig hvor Stavåkirka sto. Dette er lokalhistorie på sitt ypperste, sier Haftor Skjelstad fra pilegrimsutvalget i Oppdal, som tok initiativ til å finne den gamle kirka.

Stavåkirka skal ha stått i nærheten av elva Stavåa. Pilegrimsutvalget tror kirka skal ha stått på en eng på oversida av veien ved gården Sagen langs Gamle kongeveg mellom Oppdal og Fagerhaug.

Kan være 900 år gammel

Kirka han stamme så langt tilbake som fra 1100-tallet. Det var ei typisk litakirke som pilegrimene brukte da de vandret gjennom Oppdal i retning Trondheim. Så sent som i 1920-30 skal det ha vært mulig å se rester av kirka. Unger på nærliggende gårder skal ha funnet mynter rundt trevirket, som de lekte seg med. På den tida var det ikke like stor interesse for å ta vare på gamle ting, som det er i dag.

- I mange slike tilfeller har tiden løpt fra oss. De som satt på kunnskapen om hvor disse gamle byggverkene var lokalisert, har gått bort for lenge siden.

Han håper folk tar kontakt, om de mener de sitter på nyttig informasjon om Stavåkirka.

- Vi setter stor pris på om folk tar kontakt og deler det de vet med oss, sier Skjelstad.

Han mener de har et berettiget håp om å finne ut hvor kirka sto, noe han mener vil være verdifull lokalhistorisk informasjon.

Vil søke med georadar

- Etter at avlingene kommer i hus i høst, tenker vi å bruke tiden før snøen kommer til å søke videre. Vi tror kirka lå i et område som i dag er en eng. Denne enga har stått seg bra i forhold til tørken vi har hatt og bøndene trenger alt fôret de kan få.

Så langt har de kun funnet en gammel spiker under metalldetektorsøkene sine. Den spikeren vil ikke Skjelstad legger for mye vekt på. Etter hvert ønsker de å foreta søk med georadar – en metode for å avbilde undergrunnen og avdekke arkeologiske strukturer under bakken.

- Vi håper vi kan finne trevirke etter kirka, som vi kan tidsbestemme bakover i tid med dagens teknologi. Får vi lov til å grave litt i jordlaget for å finne sånne ting, vil alle spor være med å dra i riktig retning for å finne det opprinnelige stedet kirka sto.