Vårstigen beskrives som selve juvelen i Kongevegen over Dovrefjell. Prosjektleder Marit Johansson, som jobber for Statens vegvesen region øst og varaordfører Ingvill Dalseg møtte nylig Opdalingen ved Vårstigen for å informere om Hovedprosjekt Kongevegen over Dovrefjell.

Hele strekningen ble kartlagt allerede i fjor, for å gi prosjektet bedre oversikt over hva som kreves for å sette i stand og utbedre den gamle Kongevegen mellom Oppdal kirke og Dovre kirke.

- Selve Vårstigen skal få seg en overhaling. I tillegg blir det nye skilter og merking langs hele traseen, sier Johansson.

Hun beskriver Kongevegen over Dovrefjell som et stort prosjekt, der Vårstigen på mange måter er selve juvelen.

- Det er kulturminnet Vårstigen vi har i fokus, her. Vårstigen både fortjener og bør istandsettes. Vi har et stort formidlingsarbeid foran oss. Vi ønsker å spre kunnskap om Kongevegen til så mange som mulig. Vi har inntrykk av at det er et forholdsvis glemt kulturminne. Det har aldri vært noen helhetlig tanke bak formidlingen av informasjon om kongevegen mellom Oppdal og Dovre. Nå skal det bli det.

Johansson kaller prosjektet et «forbrødringsprosjekt» mellom Oppdal og Dovre kommuner – noe hun finner svært passende, ettersom Kongevegen forbinder de to kommunene.

Farefulle kongeferder

- Dette er bare en liten del av Den Trondhjemske kongevei. Det er knyttet mange historier til Vårstigen med mange farefulle kongeferder på 1700-tallet, samtidig som terrenget den går over gir den en helt spesiell karakter.

Kartleggingen har også avdekket en hel del ny informasjon om kongevegen, som Johansson ser fram til å avduke.

- Blant annet har vi funnet flere nye traseer og deler av en Kongevegen. Disse bitene er kulturminner, i seg selv, sier hun ivrig.

Marit har gått vårstigen flere ganger selv og anbefaler andre å gjøre det samme.

- Det er en fantastisk flott strekning. Plakatene som henger langs traseen er veldig flotte og rike på informasjon. Denne turen anbefales kan virkelig til de som er glad i historie.

Prosjektet er et samarbeid mellom Oppdal kommune, Dovre kommune og Statens vegvesen region midt og region øst. Oppland og Trøndelag fylkeskommune, samt nasjonalparkstyrene på Dovrefjell og pilegrimssenter Dovrefjell, Gudbrandsdalsmuseene og Norsk vegmuseum er med på laget.

- At vi har med oss så mange parter, som alle sitter på mye kompetanse, gjør prosjektet ekstra spennende å være med på, sier Johansson.

- Gode veivoktere

Majoriteten av restaureringsarbeidet vil starte i 2019, men allerede i år vil det foretas vegetasjonsrydding langs traseen. Når det er ferdig, er det viktig å sørge for en god drift av veien, så den får oppfølgingen som trengs.

- Vi har hatt gode veivoktere lenge. Drivdalen Idrettslag har gjort vegetasjonsrydning langs traseen og har på en måte fungert som veivoktere, i og med at de har rapportert inn når de har funnet noe feil med veien.

Kongevegen ble anlagt på slutten av 1600-tallet eller på starten 1700-tallet, og ble istandsatt igjen på slutten av 1700-tallet av to veldig driftige generalveimestere kjent som brødrene Krogh. De restaurerte veien både i Trøndelag og Oppland.

- Vi ser tydelige spor etter restaureringene de gjorde. Det hjelper oss med å se hvordan veiutviklingen var på 1700-tallet. Brødrene Krogh hentet inspirasjon fra kontinentale prinsipper om veiutbygging. Det førte til at vi fikk disse rette strekningene, noe de kalte det franske prinsipp. Veien over Hjerkinnhø er et tydelig eksempel på det. Samtidig er det ganske krevende å få til rette strekninger i det norske terrenget. På 1800-tallet begynte veibyggerne å ta hensyn til landskapet på en helt annen måte.

Spent på resultatet

Varaordfører Ingvill Dalseg kaller prosjektet for en «gylden anledning» for å få satt i stand et viktig kulturminne i Oppdal.

- Det er viktig at vi får med oss oppdalingene på å løfte dette prosjektet i fellesskap og at de er stolte av det. Kongevegen er ikke en vei vi skal trumfe gjennom og få plassert her, men et samarbeidsprosjekt om å istandsette et viktig samferdselshistorisk kulturminne.

Det er satt av over 20 millioner kroner til hele prosjektet. 13 av disse millionene går til å utbedre Vårstigen.

- Jeg gleder meg til å se resultatet. Jeg ble veldig imponert da jeg gikk Kongevegen over Filefjell – den andre kongevegen i Norge som har blitt istandsatt på denne måten. Jeg håper dette får folk ut på tur og bidrar til å skape bedre folkehelse i Oppdal, sier Dalseg.

25. august inviteres det til guida vandring på Vårstigen.

- Vi gleder oss til å vise fram og fortelle om de nye strekningene vi har funnet av Kongevegen. Dette blir på mange måter en historisk vandring, så vi håper mange tar turen, sier Johansson.

Hun har også et ønske om å få til et tørrmurerkurs i området.

- Det er viktig for oss å spre kunnskap om hvordan veien ble bygd opp. Det er en viktig del av istandsettingen for vår del.

Prosjektperioden varer helt fram til 2021. Da arbeidet vil gjøres med håndmakt, forventes det at ting vil ta tid.

- Vi kan ikke ta med store industrimaskiner oppi Vårstigen. Vi må gå fram skånsomt og forsiktig for å bevare dette kulturminnet.

jan.are.melgard@opdalingen.no

921 24 255