Den pensjonerte politimannen Evald Grane og kona Mari Stene, som for øvrig også er i politiet, men slett ikke pensjonert, bygger opp gårdsturisme på Ry som ligger ved Tverdalsveien mellom Mærk bru og kommunegrensa til Meldal.

På gården har de tatt i mot laksefiskere i flere tiår, og nå utvides tilbudet til også å serve det økende antallet pilegrimer som vandrer langs leden forbi gården.

Mari er vokst opp på Ry, og ideen om å satse på pilegrimstrafikken, kom etter at hun og hennes mor gjennomførte en studietur langs pilegrimsleden Santiago de Compostela i Spania.

- Vi tok over gården for tre år siden, og etter turen langs Santiago de Compostela, ble vi bevisste på hva pilegrimene trenger, og det er i første rekke vann, stempel og toalett, forteller Mari.

Pilegrimene satte seg gjerne ned med nista si på det idylliske tunet, og da flere av dem lurte på om det gikk an å kjøpe kaffe, oppstod også ideen om å tilby enklere servering.

- Vi bygde om garasjen til det som i dag heter Orangeriet pilegrimskafé. Her serverer vi enkle lunsjretter, kaffe og vafler og har nylig fått skjenkebevilling. Det ene tok det andre, smiler vertinnen.

Akkurat denne lørdagen i juli, sitter det et knippe damer fra nabobygda inne i Orangeriet og koser seg. Det vil si, Ann Iren Hammertrø og Nina Sjøli er fra Bjugn, mens Kine Selbæk og Kristin Østhus bor på Å i Meldal og derfor har kort vei til idyllen på Ry.

- Vi kjenner vertinnen og kommer hit rett og slett for å nyte tilværelsen. Her er det nemlig kjempetrivelig, sier de nærmest i kor mens de får servert omelett og noe godt i glasset.

Det er mye sjarme forbundet med velholdte gårdstun, omkranset av gamle tømmerbygninger. Ytterst sjarmerende er også den nyansatte vertinnen Inger Herrem (9). Etter en opphetet diskusjon med journalisten om hvem av oss som er best i fotball, testet med påfølgende sentringsøvelser, konkluderer (i hert fall undertegnede) med uavgjort, før jenta som bor i Kristiansund må tilbake til sine plikter.

- Det er fint å ha noe å gjøre om sommeren, sier hun og røper at de detaljerte betingelsene forbundet med ansettelsen foreløpig er nokså uklare.

Sjarme aldri så mye, det er først og fremst mye arbeid som ligger bak det å bygge opp gårdsturisme. Som Mari sier, det ene tok det andre, og tilbudet om overnatting starta med å sette opp et utedo og tilrettelegge stabburet for overnatting.

- Pilegrimsturismen har en økning med 20 prosent årlig, og vi ligger midt mellom Meslo Herberge på Stamnan og Søgard Hoel i Meldal. Det finnes heller ikke kafeteria mellom Oppdal og Løkken verk som ligger langs leden, så behovet er der. Alle som går, stikker da også innom, forteller Stene.

Evald er den som i første rekke har ansvaret for laksefiskerne, og bergenseren er, i likhet med kona, bevisst på å bevare det gamle, samtidig som fasilitetene oppgraderes etter tidens krav.

Evald guider oss inne i trønderlåna, og her finner vi i tillegg til flere soverom, i tur og orden Danskestua, jaktstua og et lite museum, fullt av gamle klenodier.

- Jaktstua er et tidligere fryserom og lager for laks, og på veggen ser du gaupa, skutt av svigerfar, forteller han mens han finner frem en kvittering fra riktig gamle dager.

I storstua, som inneholder langbord med romslig plass til større forsamlinger, står det nemlig en både gedigen og praktfull ovn.

- Ovnen er fra 1933 og kostet i sin tid 340 kroner, smiler han og beviser det i form av originalkvitteringen.

På veggen i andre etasje henger en leiekontrakt på fiskerett. Den er fra 1902 og et nytt bevis på at mangt er forandret siden den gang. Leiekontrakten  er mellom eier av gården og en viss Beyer fra Bergen, og fastslår at den årlige leien er på 25 kroner.

Flere biler med danske laksefiskere ankommer gården, og de har ikke noe problem med å finne frem, for å si det sånn. Det er nemlig ikke første gang de har booket seg inn på Ry.

- En av dem har fisket her i 30 år, bekrefter Grane.

Mari Stene synes det er fint at hun kan gjøre noe med hjemgården, og forteller at det stadig ramler inn nye ideer.

- Vi bruker vinteren til å klekke ut nye planer for videre utvikling av tilbudet her på Ry, og når jeg slutter i politiet, satser jeg på å bli pilegrimsvertinne hundre prosent, sier hun.