Den 33. utgaven av Rennebumartnan ble av det våte slaget. Regnet øste ned, men det la ingen demper på stemningen.

Varaordfører Marit Bjerkås ønsket velkommen til årets martna. Dette er den 33. martnan i rekken og det er noe Bjerkås synes er imponerende.

- For min egen del vet jeg ikke om noe annet enn at vi har Rennebumartna her på Berkåk i august. Jeg har aldri opplevd Rennebu uten en martna. Derfor er det ekstra spesielt å få stå her i dag og ønske velkommen til det største arrangementet vi har i kommunen vår, sier Bjerkås.

Hun forteller videre at arrangementet er i stadig utvikling og at det ekspanderer.

- Det er flere lokale aktører i full sving denne helga, både innenfor området og ikke minst utenfor, sier hun.

- Årets tema er rampestreker og akkurat det temaet skal kunne bringe fram mange bekjennelser fra mange av oss. Det har det iallefall gjort til meg, for jeg har kommet på mange rampestreker jeg har på samvittigheten, sier varaordføreren med et lurt smil om munnen, uten at hun vil gå nærmere innpå hva hun har gjort.

Temaet for årets martna fikk også se dagens lys i mai, da Ståle Gerhardsen fikk frie tøyler til å male en vegg i sentrum. Kunstverket har fått navnet "På samme lag noe sammen" og Bjerkås påpeker at det er akkurat slik Rennebumartnan fungerer.

- Utstillere, arrangører, publikum og frivillige er et stort og samlet lag. I tillegg viser dere en dugnadsinnsats uten sidestykke som vi bærer med oss som en sterk og verdifull kultur gjennom året. Jeg har stor tro på at dette blir tidenes kuleste martna, sier hun.

På vegne av Rennebu kommune, overrakte hun blomster til martnasgeneral Kenneth Teigen, som tok i mot blomsten på vegne av alle frivillige som er med å hjelper til i forkant, under og etter martnan.

- Dugnadsinnsatsen i år har vært helt fantastisk. Og i fjor passerte vi en milepæl; 100.000 nedlagte dugnadstimer i forbindelse med martnan og det er utrolig artig, sier Teigen.

I temaets ånd, ønsket martnasgeneralen å gi blomsten videre.

- Skytterlaget på Innset har hjulpet til med å sette opp innebodene, som har vært en tung jobb. De begynte mandag, kom hit klokken fem på ettermiddagen og holdt på til sent på kvelden. Slik gikk dagene. På mandag fylte Sara Eggan 15 år, men hun hadde ikke tid til å feire noe bursdag, for hun skulle hjelpe til på dugnad. Dermed så ønsker jeg å overrekke denne blomsten til henne, sier han, til applaus fra publikum.

Eline Voll bidro med sang og hun hadde også skrevet en monolog til sykehusklovnene, som hun fremførte. Martnasgjestene Emma og sykehusklovnene fikk æren av å åpne den 33. utgaven av martnan.

Se bilder fra åpningen øverst i artikkelen!