Emma Aasbakk Engen (12) er den yngste martnasgjesten noensinne i folkefestens 33-årige lange historie. Hun vet hun skal åpne årets Rennebumartna, men hva oppdraget egentlig går ut på, har hun ennå ikke helt klart for seg.

– Jeg håper bare jeg får lov til å gjøre noen rampestreker, sier hun.

Lover overraskelser

Ønsket burde være innafor, ikke minst når man tar årets martnastema i betraktning, så det får hun sikkert. Gjøre rampestreker, altså. Men Emma er en seriøs arbeidende kunstner, så for henne er dagene på Rennebumartnan først og fremst en mulighet til å samle inn enda mer penger til sine kjære sykehusklovner, gjennom salg av egenproduserte kort og bilder med klovnemotiv.

– Pluss noen andre ting som kan være en overraskelse. Det er bare å møte opp på standen, for jeg kommer sikkert til å sitte hele dagen og selge. I hvert fall nesten. Det blir kanskje tid til bare en halvtimes matpause, sukker hun.

Emma er klar på at hun vil ha mamma med seg under åpningsseremonien fredag formiddag. Det er ikke Karin så sikker på, og uansett så er jo ikke så farlig, for Smække og Beate Kræsj Pling blir selvsagt med på scena. Disse merkelige skapningene med fargerike klær og røde klovneneser, er gamle bekjente av Emma, så det går nok bra, vil vi tro.

– Smække var også med den gang Emma leverte sin første sjekk på 100.000 kroner til sykehusklovnene, kan mamma Karin fortelle.

Kakao hvis det regner

Når åpningsseremonien er unnagjort, blir Emma å treffe på utestand ved siden av bålplassen helt frem til det hele er over søndag kveld. At hun har utestand, er hun glad for, sommerens værtype tatt i betraktning.

– I hvert fall hvis været blir slik det har vært hittil i sommer. Og skulle det bli regn, sitter jeg inne i boden og drikker kakao, for jeg må jo ha lov til å kose meg litt, når jeg sitter der hele dagen, spør hun.

Også det ønsket tror vi nok er innafor, men om det faktisk blir tid til så mye kakaoslurping gjennom tre hektiske martnasdager, får bare tiden vise. Emma er da også optimist når det gjelder å samle inn mere penger til klovnene.

– Jeg skriver opp det jeg får inn, slik at jeg har kontroll. For kontroll må man ha når det gjelder penger, sier hun snusfornuftig.

Rørt av responsen

Emma lider av Nevrofibromatose type 1, og er ofte på sykehuset. Her møtte hun sykehusklovnene, og like etter jul for tre år siden, fikk hun nyss i at pengemangel truet med nedleggelse av tiltaket.

– Det som er bra med dem, er at de bryr seg om ungene og gjør masse for dem. Jeg vil samle inn penger til dem, for penger må de ha, ellers må de kanskje slutte, fortalte hun til Opdalingen i februar 2015.

Siden har det mildt sagt ballet på seg, og martnassjef Kenneth Teigen er blant mange som er full av beundring over det initiativet Emma i sin tid satte i gang, og som hittil har resultert i over 170.000 kroner til klovnene ved St. Olav. Rennebumartnan har derfor satt i gang en egen innsamling til klovnene gjennom sin Facebookside.

– Jeg synes det er kjempebra at de har startet en sideinnsamling til klovnene. Jeg ble litt fuktig i øyekroken da jeg leste dette, for prosjektet sitter nok litt dypere i en, enn det man tror, sier Karin Aasbakk takknemlig.