Det går ubønnhørlig mot mørkere og kjøligere tider, der varme, peppersterke gryter, kokte grønnsaker og poteter igjen kommer til å ta over middagsvanene våre. Så hvorfor ikke ta et søtt, fargerikt og lett farvel med den varme sommeren?

Svin er et allsidig kjøttslag som trives både i det saltsterke og det søte hjørnet. Filetkjøttet – her er det brukt indrefilet – er magert og raskt å steke. Dessuten er det enkelt å stikke hull tvers gjennom kjøttet for å fylle det.

Her må det for øvrig manes til forsiktighet. Når du står med en filet i hånden og stikker en kniv gjennom, er det veldig enkelt å kjøre kniven gjennom hånda også. Så hvis du ikke føler deg helt trygg på knivferdighetene, går det fint å splitte fileten på langs, halvveis igjennom, legg fyllet på plass og rulle kjøttet fast rundt. Baconet som surres rundt holder det hele på plass, så sluttresultatet blir det samme. Siden hele rullen stekes i ovnen, faller den heller ikke fra hverandre, så dette er enklere enn det ser ut til.

Helstekt svinefilet er i seg selv ganske tung mat, men med en småspennende salat til vender det hele seg i en lettere retning igjen. Dropp de smakløse isbergene og kinakålene. Med såpass mye søtt som skal serveres her, trenger du en salatblanding med sterke smaker, og der kan heldigvis kjøledisken hjelpe deg. En solid neve smakssalat oppå noen skiver fet og mettende avokado er et godt grunnlag. Noen tomater for å få litt syre inn i det hele og noen hermetiske mandarinbåter på toppen, så begynner det hele å balansere.

Men det trengs en saus. Svinekjøtt og grønne blader kan aldri bli sånn skikkelig middagssaftig, og det er lite fett her, så en kjapt sammenrørt creme fraiche-dressing er tingen. Dill forbinder vi vanligvis med fisk, men sammen med sitron og salt leder den her hele middagen ut på nye veier. Bare husk at dill for kan ta over all smaken, så når du smaker den til bør du kjenne litt for lite dillsmak. Etter en liten halvtime i kjøleskapet har den trolig tatt seg skikkelig opp og smaker helt riktig.

Nå kan høsten bare komme.

FRUKTIG SVINEFILET

(4 porsjoner)

600 g svinefilet

150 g svisker eller tørkede aprikoser

200 g bacon i skiver

pepper

2 avokado

1 pose salatmiks

1 eske cherrytomater

1 boks hermetiske mandarinbåter

1 boks creme fraiche

½ potte dill

saften av ¼ - ½ sitron

salt

Visp sammen creme fraiche og finhakket dill og smak til med salt og sitronsaft. La stå i kjøleskapet og trekke mens svinefileten stekes.

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Lag et hulrom på langs gjennom svinefileten. Bruk en kniv til å bane vei, og press deretter håndtaket på en tresleiv gjennom så det blir litt ekstra plass. Fyll hulrommet med svisker eller tørkede aprikoser. Velg selv. Dryss pepper på utsiden av fileten, rull den inn i baconskiver og legg i ildfast form. Stek i 20-25 minutter, avhengig av tykkelse. Avkjøl noe og skjær i centimetertykke skiver.

Skrell avokadoen og fjern steinen. Skjær i skiver og fordel på tallerkener sammen med en solid haug salatblader, tomat i skiver og godt avrente mandarinbåter. Legg på de fylte kjøttskivene og server med en stor skjefull dilldressing.

DET LILLE EKSTRA: Ble det bacon til overs? Surr det rundt noen svisker og legg i stekeovnen de siste minuttene av steketiden. Overraskende godt, og en deilig, salt kontrast til en egentlig ganske søt middag.