Det virker sært å starte «juleforberedelsene» i august, men likevel: Det er nå du med enkle råvarer kan legge grunnlaget for noen velsmakende førjulssmaker. Ved å lage likør, dram og nedlagt frukt nå, får de tid til å modne og bli solide belønninger om noen måneder.

Og sånn i tilfelle du har glemt den enkleste standardoppskriften på likør som finnes: Fyll et glass med bær. Fyll på så mye sukker du får plass til. Hell så på så mye sprit du får plass til. Skru på lokket, vent til jul og server i små glass.

DILLDRAM

(gir ½ liter)

1 håndfull frisk dill

skall av 1 sitron

1 ts sukker

½ liter vodka

Ha alt i en flaske, sett i tett kork og la drammen trekke i 3 dager før du sjekker om spriten har trukket nok smak. Hvis ikke lar du den stå et par dager til. Ikke forvent at den er balansert i smaken nå, men sørg for at det smaker både dill og sitron. Fjern dill og sitron, sett i korken igjen og la flasken stå til modning i romtemperatur i minst tre måneder. Rett før servering sjekker du smaken én gang til og rører eventuelt bittelitt mer sukker i den for å runde den av.

Dilldrammen passer til alt av fet fisk – laks, sild og rakfisk – men også til andre retter som har litt dill i seg fra før. «Uendelig» holdbarhet.

ROMTOPF

(flere store glass)

1 kg frukt og bær

750 g sukker

4 dl rom, evt. mer hvis det må til for å dekke bærene

Vask all frukt og bær. Fjerne gjerne skinn på plommer og fersken. Harde frukter, som epler og pærer, skjæres i tynne skiver. Fjern kjernehus.

Fordel frukt og bær lagvis med sukker i store, rene glass med lokk. Fyll på rom – lys eller mørk, avhengig av hva du foretrekker – til det dekker bærene godt. Skru på lokkene og la glassene stå kjølig og mørkt i 4-6 uker. Vend på glassene av og til så sukkeret blir oppløst. Sørg for at det alltid er nok alkohol i glassene til at frukten er dekket.

Server frukten som dessert, enten med is, pisket krem eller på riskremen til jul. Laken kan siles, avkjøles og serveres som likør eller brukes som smaksbase i drinker og bowler.

Romtopfen har 4-5 måneders holdbarhet så lenge den oppbevares kjølig og frukten hele tiden er dekket av rom.

EGGELIKØR

(1,2 liter)

½ l helmelk

300 g sukker

5 eggeplommer

frø fra 1 vaniljestang

½ l nøytral alkohol (60 %)

Splitt vaniljestangen, skrap ut frøene og ha både stangen og frøene i en kjele med melken og sukkeret. Varm opp til kokepunktet, ta kjelen av varmen og la melken stå og trekke smak av vaniljestangen.

Visp eggeplommene i en bolle. Spe litt og litt av vaniljemelken (som ikke skal være varmere enn at du kan stikke fingeren nedi) mens du pisker godt. Hell tilbake i kjelen og varm opp på svak varme mens du rører hele tiden til det tykner. Sett bunnen på kjelen i kaldt vann i kjøkkenvasken for å avkjøle raskt. Sil over i ren bolle, rør inn spriten, hell på rene flasker med tett kork og oppbevar i kjøleskap.

Serveres enten som likør eller over is, frukt eller sammen med kake.

Eggelikør holder seg i kjøleskapet i inntil 1 måned. Den kan skille seg litt hvis den blir stående, men da er det bare å riste den sammen igjen.

I GODT LAG: Er dette oppskriften på et godt førjulslag? Kanskje du i desember ber på rakfisklag med hjemmelaget dilldram til, og avslutter måltidet med rom-marinert frukt med egenprodusert eggelikør?