Neste uke skal de eldste barna i Gnist ut på sin første bronsetopp. De har som mål å ta alle tre bronsetoppene i løpet av høsten.

– Selv om målet er å komme på toppen, så handler det like mye om turen og opplevelsen rundt den, forteller Venche Eithun og Laila Moen Engdal.

De skal, sammen med Vigdis Helmersen, være med gruppa på tur.

– Vi snakket i fjor om at dette var noe vi skulle gjøre med årets førskolekull. I år har vi en gruppe på 15 skolestartere, sier de.

Neste uke er den nasjonale friluftsuke. De forteller at stort sett hele barnehagen skal være mye ute den kommende uka.

– Derfor passet det veldig bra å skulle gjennomføre den første turen til uka. Vi skal på Svarthaugen først. I tillegg skal barna få bære sin egen sekk og mat og de skal lære seg å ta vare på det som er i sekken. Vi har et årsprosjekt «klare selv», hvor barna så smått begynner å forberede seg til skolestart, sier de.

Skal bli kjent med det Oppdal har å by på

– Hvor viktig er det at barna blir kjent med det Oppdal har å by på?

– Det er kjempeviktig. Vi er kjempeglade i å gå tur selv og det å komme seg opp i fjellet og se utsikten, gjør at du får et annet syn på det. Flere av ungene er på turer på helg og foreldrene er flinke til å ta dem med på tur. Men det er også mange som ikke har vært på fjelltur enda, så dette kommer til å bli kjempeartig, sier Eithun.

– Denne turen er for oss og det er utfordringer for alle uansett hvor de er i utviklingsfasen. Felles for alle er at de vil nå målet sitt. Min sønn, som nå er 16 år, tok bronsetoppene i barnehagen da han var førskolegutt. Og han snakker om det enda og det er et minne som sitter ekstra godt i, sier Moen Engdal.

Den første toppen blir Svarthaugen. Deretter venter Skjevåkhåmmåren og Våttåhaugen.

– Målet er å få en fin tur. Ingen skal sitte igjen med vonde minner, sier de.

– Hvordan reagerte barna når de fikk beskjed om at de skulle ta bronsetoppene?

– De var i ekstase da de fikk vite det. Jeg hadde med topptrimkort til dem og det var mange som lurte på om de ville få en gullmedalje etterpå og noen ville dra ut tvert, sier de.

De forteller at responsen fra foreldrene har vært veldig positiv.

Inspirert av Karsten og Petra

Før man skal på tur, er det en del forberedelser som må gjøres. I fjor så barna filmen «Karsten og Petra: Ut på tur». Der gikk karakterene gjennom fjellvettreglene før de skulle ut på tur og det er noe som barna i barnehagen husker den dag i dag.

– Vi snakker med ungene om reglene og de skjønner hva de betyr. De har vært på såpass mange turer at de vet hva de skal gjøre og ikke. Vi prøver å gi dem frihet innenfor visse rammer når vi er på tur. Det blir en tillitsprøve mellom begge parter. Det er viktig for dem å lære hva de har lov til og ikke, sier de.

Barna selv gleder seg til de skal ut på tur.

– Vi gleder oss mest til å leke oss i skogen når vi skal på tur, forteller gjengen til Opdalingen.

Det er mange av barna som er mye på fjellet utenom barnehagen og det er flere som har vært på toppene de skal opp på i høst

– Hvilken topp gleder dere mest til å gå på?

– Det er Svarthaugen, for der er det et artig tre vi kan leke oss i. I tillegg blir det artig å reise på tur sammen, sier de.