Skaper glede og hyggelig stemning for demente

Mary Rønning forteller at det er veldig givende og koselig å være med å arrangere erindringstreffene sammen med Oppdal demensforening på museet. Foto: Katrine Silseth Naas  Foto: RAJU79

Kultur

En gang i måneden arrangerer Oppdal demensforening erindringstreff for hjemmeboende personer med demens på Oppdalsmuseet. Her blir det både servering, dans og musikk. Mary Rønning på museet har de siste årene vært med å arrangere disse treffene og som står på for at det skal være en koselig og hyggelig stemning på treffene.

– Det er en fornøyelse å være med på dette. Det er en vinn-vinn situasjon for alle, sier hun.

Det var Aase Anita Midtskog som startet opp med treffene for åtte-ni år siden. Da var treffene i Skjørstadstuggu, men med årene har det kommet mere folk til og treffene har blitt enda større. På treffet denne uka var det 45 personer som hadde møtt opp.

– Det siste halvåret har det vært fra 30 og oppover som har tatt turen. Det hadde ikke vært mulig å arrangere dette uten demensforeningen og de frivillige som stiller opp, sier Rønning.

Hun forteller at her er de gjester og ikke pasienter.

– Dette er en gledesstund for alle. De kommer hit på besøk og får servert lunsj. I tillegg blir det musikk og dans og en hyggelig stund for alle, sier hun.

Det har flere ganger blitt dokumentert at musikk og dans kan ha en positiv påvirkning på dem som har demens. Rønning forteller at det er veldig rørende når glimtet kommer tilbake.

– Det er ofte vi ser at sanger treffer. Da glitrer øynene opp og da synger vi sammen selv om tårene triller og stemmen svikter, sier hun.