Får svensk prestisjepris - og et solid bidrag på bankkontoen

Kultur

Etter den etterlengtede premieren på teaterproduksjonen av den Oscarnominerte suksessfilmen "Så som i Himmelen" i september 2018, har sceneversjonen gått sin seiersgang på Oscarsteatern i Stockholm.

Tuva med favnen full av blomster etter premieren på "Så som i Himmelen". Oscarsteatern 

 

I konkurranse med svenske skuespillere som ønsket samme rolle, erobret Tuva Børgedotter Larsen fra Rennebu drømrollen som Lena, og hennes innsats i publikumssuksessen, gjør at hun nå tildeles Sveriges største pris innen musikalsk teater, Annalisa Ericsons stipendium 2018 på 75.000 kroner.

Stiftelsen er grunnlagt av en av Sveriges mest kjente og underholdende skuespillere fra det 20. århundre, Annalisa Ericson. 

Juryens begrunnelse:

I juryens begrunnelse for tildelingen, heter det;

"Prisen tildeles en skuespiller som viser en i øyenfallende og begavet innsats innen sang, dans og teater.

Juryens valg har falt på en ung kvinnelig musikalartist som vi er overbevist om at Annalisa ville ha elsket.
Med et smittende humør og et sprudlende glitter i øynene, har vi lagt merke till henne, først i Kinky Boots' ”Tänk om”, på Malmö Opera og enda mer i "Spelman på Taket" på samme teater, der hun ga datteren Zeitel liv på en slik måte som bare en riktig bra skuespiller kan.

Hele tiden har skuespillet gått hånd i hånd med en fantastisk sangstemme. Og når vi nå fikk se henne håndtere med slik en bravur en krevende hovedrolle i Stockholm, falt alle biter på plass.
På Oscarsteatern viser hun både en komisk distanse og menneskelig dybde. En stemme og en glitrende artist helt utenom det vanlige. Det er bare å være takknemlige for at hun velger å glede oss svensker så mye og ikke bare opptre i sitt hjemland".

Tuva har flere ganger hatt en av de ledende rollene i Korsvikaspillet.  Foto: Harald Øren

 

Etter teaterutdanning ved Universitetet i Göteborg, har Tuva jobbet som skuespiller i både Sverige og Norge, blant annet ved Helsingborg Stadsteater, Trøndelag Teater, Hålogaland Teater, Malmö Opera, Sommerteater i Klippan og Korsvikaspillet. Lokalt var hun sist å se i Skjoldens jøbbersdag; "Les Misérables" i Rennebuhallen, og da hun var enda yngre, spilte hun hovedrollen som "Annie" i 10. klassens musikaloppsetning.

Hva tenker du om å bli tildelt en slik høythengende pris?

- Dette er jo storartet og en utrolig fin anerkjennelse, men det har nok ikke sunket helt inn hos meg ennå. At jeg sammenlignes med folkekjære svenske artister, er både smigrende og et ordentlig klapp på skuldra, sier Tuva til Opdalingen.

Tuva kjente bitte litt på prestasjonsangsten, da hun kapret rollen som Lena.

- En blir litt småredd for å mislykkes i et såpass kjent stykke. "Så som i Himmelen" har dype røtter i folket, og svært mange har et forhold til filmen, så en vil jo ikke være noe dårlig alternativ i rollen, sier hun.

Det svenske kongeparet har i likhet med tusenvis andre sett "Så som i Himmelen" på Oscarsteatern. Tuva Børgedotter Larsen står her midt mellom monarken og dronningen.  Foto: Oscarsteatern

 

Stipendet er på 75 000 kroner. Hva skal du bruke pengene til?

- Nei, det har jeg ikke rukket å tenke på. Pengene vil nok gå til å utvikle meg videre, men vi får se, sier hun, og smiler omtrent gjennom telefonen.

Drømmer du om å opptre på enda større scener?

- Jeg har lyst til å gjøre enda mer ut av karrieren, men er jo først og fremst nysgjerrig på hvor langt det kan gå for meg her i Stockholm. Jeg føler at det er blitt veldig viktig for meg hvem jeg jobber med, både fra regisiden og skuespillerkolleger. Det har fryktelig mye å si for arbeidslysten, gleden og kreativiteten. Vi mennesker er forskjellige, og det er artig å jobbe med folk som også synes det er artig å jobbe med meg. Fint miljø på arbeidsplassen er viktigere for meg, enn på hvor stor scene det er, og hvor mange som sitter i salen og ser på.

Tuva Børgedotter Larsen tildeles det som betegnes som Sveriges største pris innen musikalsk teater.  Foto: Mats Bäcker

 

Det er altså forestillingene på Oscarsteatern i den svenske hovedstaden som gjelder for artisten fra Hæverstølen i Rennebu. "Så som i Himmelen" spilles hele uka, med dobbeltforestillinger på lørdag.

- Det er krevende og koster mye, så jeg prøver derfor hente meg inn mellom slagene. Ikke minst sliter alle forestillingene på stemmen, så jeg forsøker å ta vare på meg selv så godt jeg kan. Og da må jeg ut, sier hun, og spør samtidig om det er kommet noe snø å snakke om på hjemtraktene.

Det bekreftes.

- Da må dere som har muligheten komme dere ut. Her er det èn centimeter med snø og mye is, oppfordrer hun med et snev av lengsel i stemmen.

Hvem har betydd ekstra mye for deg?

- Det som skjer i livet, er naturligvis med på å forme en. Foreldre og oppvekst, der jeg som ung fikk sett mye teater. Skolen som gjorde mange slike småting og slapp oss til. Sang- og musikklærere, ja alt spiller inn. Også en kommentar fra en lærer om at du har talent og bare må kjøre på. Det er slike ting som gjør at en tør å ta steget ut, og prøve seg. Alt dette bygger selvtillit, sier hun.

Tuva har det travelt, og vet slett ikke når hun neste gang får tid til å besøke hjembygda.

- Jeg kommer kanskje hjem til påske, men det er lenge til, så vi får se. Det er slik det er med frilans livet, en må alltd være tilgjengelig.

Selv vi som lengter etter våren, får nesten håpe på at snøen holder stand et godt stykke ut i april, slik at Tuva Børgedotter Larsen også får muligheten...