Oscar-nominert dokumentar med eksklusiv visning i Oppdal

  Foto: Pressefoto

Kultur

Klatrefilmen «Free Solo» har tatt publikum med storm og høster lovord. Filmen handler om Alex Honnold som klatret den 1000 meter vertikale veggen av El Capitan, uten tau.

Onsdag neste uke settes filmen opp i Oppdal med en spesialvisning. Før filmen blir det et lokalt blikk på denne veggen. Oppdalingen Dag Jørund Vik klatret samme rute i høst og innleder filmen med bilder fra turen.

- Flere har spurt etter Free Solo og nå dukket det heldigvis opp en mulighet til å få vist den på kino. Dette er nok midt i blinken for ei fjellbygd som Oppdal med et aktivt klatremiljø og masse friluftsfolk. Filmen vises i de store byene samt på steder som Oppdal med gode klatremiljø, sier kinosjef Morten Haagensen.

Filmen viser Alex Honnolds forberedelser og gjennomføring av å klatre El Capitan i Yosemite National Park, uten tau. Det er en dokumentar, men samtidig en thriller du setter fremst på kinosetet når du ser.

Filmene er prisbelønnet på festivaler rundt omkring i verden, og har hele 98 prisent på filmnettstedet Rotten Tomatoes. På IMDB har den en score på 8.6. Dette er en film som blir ekstremt godt mottatt blant publikum. I tillegg ble det kjent tidligere denne uken at dokumentaren er Oscarnominert.

- Før filmen får vi et unikt innblikk i hvordan denne klatreveggen er. I fjor høst klatret oppdalingen Dag Jørund Vik El Capitan. Han tar med seg noen bilder for å sette dette litt i perspektiv før vi ser filmen. Det vil også bli hengt opp en såkalt Portaledge i kulturhuset, det lille teltet der klatrerne sover i veggen. Da kan man få en liten følelse av hvordan det er å overnatte i en vegg, sier Haagensen.