- I Oppdal er det mange muligheter for den som har demens

Arne Inge Holen og kona Britt Holen ble kåret til årets navn i Oppdal i 2018.   Foto: Katrine Silseth Naas

Kultur

Fredag kveld delte OPP-avisa ut prisen for årets navn. Utdelingen skjedde i forbindelse med kulturkvelden til Oppdal historielag.

Dette var 15. gangen prisen ble delt ut og det var jordmor Margrete Brunborg som mottok den første prisen i 2004. De som har sittet i juryen er redaktør Per Roar Bekken i OPP, banksjef Gro Skårsmoen i Oppdalsbanken og en av fjorårsvinnerne, Sjur Fossheim Sæther.

Sammen har de vurdert forslagene som har kommet inn. Det er leserne som har kommet med forslag til kandidater.

- Årets navn i Oppdal har enkle kriterier. Vedkommende skal være framme i det lokale nyhetsbildet i året som har gått og ha snakket om Oppdal på en positiv måte. Vedkommende trenger ikke å bo i Oppdal, kan også være utabygdes, hytteoppdaling eller utflytter, sier Bekken.

Dette sier juryen om årets vinner:

"Prisen for 2018 går til noen som har gitt av seg selv og som har vist en usedvanlig stor omsorg for andre og som gjennom sin reise har åpnet dører og gitt en hjelpende hånd til de i samme situasjon. Med en åpenhet rundt en tidligere tabubelagt sykdom, har årets navn bidratt til å fjerne fordommene for kanskje en siste rest av skam som måtte være igjen rundt en av våre mest utbredte sjukdommer. Siden han selv merket sykdommen kom snikende for noen få år tilbake, har årets navn vært åpen overfor omgivelsene.

- Det er bra for meg å være åpen og det er bra for noen andre. Så slipper noen å spekulere, sa han i et intervju med OPP-avisa i 2016.

Slik har han alminneliggjort demens; fortalt historier med humor og gjort sykdommen ufarlig. Han har delt sine personlige opplevelser med ansatte i mange bedrifter i Oppdal og kommet med gode, praktiske råd om hvordan folk i serviceyrket skal forholde seg til dem som har demens og slik gjøre hverdagen bedre for alle parter.

Åpneheten og historiene han har fortalt til lokalavisa har satt fokus på demens i Oppdal. Sammen med en årelang innsats fra den lokale demensforeningen, er vi overbevist om at innsatsen som årets navn har gjort, har bidratt til å forsterke tilbudet for de som har demens i Oppdal. Og slik har årets navn gjort en stor samfunnsnyttig innsats.

Årets navn har ikke bare bidratt lokalt. Vedkommende har også delt sin åpenhet og sine erfaring med hele Norge. Sammen med kona har han vært med i et nasjonalt panel som har møttes flere ganger årlig i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Folk med demens trenger folk rundt seg med de pårørende som de beste og de nærmeste hjelperne. I flere intervju med OPP har årets navn alltid understreket støtten han har fått fra kona. I år velger vi å gi prisen til den som står fram og den som står bak. Dere to vil alltid bli husket for innsatsen dere la ned for dem som glemmer. Årets navn for 2018 er Arne Inge Holen og Britt Holen".

- På vegne av oss begge, så vil jeg sitere en av våre sønner. Han har sagt at "det er flott at dere klarer å snu noe som i utgangspunktet er ganske negativt til noe positivt". Og det stemmer veldig bra. Vi håper at dette har hjulpet både for vår egen del og for andres del, sier Britt Holen.

I og med at de begge har sittet i et panel i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen, har de vært sammen med andre par fra hele Norge.

- Jeg kan trygt si at når man skulle være så uheldig å få demens, så er Oppdal en utrolig flott plass å bo. Vi hører mange eksempler på det ene og det andre. Det er mange som strever med å bli trodd og med å få den hjelpen de trenger. Vi er heldige som bor i Oppdal. Vi skryter av Oppdal ved enhver anledning, sier hun.

Arne Inge Holen ble selv veldig glad over prisen og han forteller at det er godt å treffe de som har fått hjelp.

- I Oppdal er det mange muligheter for den som har demens, sier han.