Søker om støtte til bokprosjekt

John Vammervold og Hege Mellem.  Foto: Arkivfoto

Kultur

I en søknad til Oppdal kommune, søker «Lady Dala», Hege Mellem og John Vammervold, om støtte til et bokprosjekt. De har regnet ut at prosjektet vil ha en kostand på 136 738 kroner.

- Vi er i ferd med å skrive en bok om vår virksomhet, menneskene og historien bak gården vi driver på. Arbeidstittelen for boka er "Fra Marit J. Stølen (1886 – 1972) til Lady Dala Pizzeria", skriver Hege Mellem og John Vammervold i søknaden til kommunen.

Marit drev gården Støljære frem til 1957 sammen med sin søster Marie på konservativt og tradisjonelt vis, og ville ikke være nevneverdig med på utviklingen.

- I sin dagbok har Marit nedtegnet i detalj sine erindringer om det hverdagslige, så vel som samfunnet for øvrig. En stor del av opplevelsen våre gjester får servert, er nettopp disse historiene fra Marits tid. Nå ønsker vi å skrive ned hele historien om Marit, gården, og hva som fikk oss til å begynne med pizzarestaurant på Stølgjerdet, står det i søknaden.

I dag bor Hege Mellem og John Vammervold på gården som de to søstrene drev. De vedlikeholder gården slik at den fremstår mest mulig autentisk og på mest mulig gammeldags vis.

- Vi har restaurert eldhuset og har bygd vedfyrt steinovn. Det er ikke akkurat tradisjonelt, men det har vært en fascinasjon. Gjennom våre reiser i Italia og våre bekjente i La Morra i Piemonte har vi fått lære om pizza og matkultur generelt og vil sette de forskjellige kulturene i perspektiv. I eldhuset på gården har det utviklet seg en liten bedrift utfra det som var en hobby. Vår bedrift, «Lady Dala» står i sterk kontrast til Marit sin tanke om ideell drift. Vi serverer pizza, står det i søknaden.

Bakgrunnen for prosjektet er at de sitter på en stor mengde historiske samlinger fra Marit, som hun selv ville ønsket ble formidlet til nye generasjoner.

- Dette er et tidkrevende arbeid som vi håper dere kan være med å støtte opp om. Vi ønsker å bruke lokal kompetanse i den videre prosessen og har valgt Kry Kommunikasjon v/ Kristin Riise og Martin Innerdal Dalen til utforming og fotografering, står det i søknaden.

Boka skal inneholde:

 • Historie fra gården
 • Marit sine erindringer
 • Gamle bilder
 • Testamente og legat
 • Oppskrifter fra 1912 med bilder av rettene
 • Matkultur i gamle dager.
 • Matkultur i våre dager.
 • La Morra, Italia, vår inspirasjon.
 • Nye bilder
 • Kontraster
 • Lady Dala
 • Våre refleksjoner rundt egenskaper vi har til å tilpasse oss tiden vi lever