Den offisielle forklaringen på vaffeldagen 25. mars er at vi i middelalderen feiret Vår frue (jomfru Maria) den 25. mars.

Det var dagen da jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun skulle føde Jesusbarnet akkurat ni måneder senere.  Vår frues dag ble på svensk folkemunne til «Våffel-dagen», som etterhvert ble til Vaffel-dagen som den 25.mars feires over hele verden.

Vaffeldagen den 25. mars markerer et skille mellom vinter og vår, og i Sverige har vaffelen blitt et symbol på våren. Nå har vaffeldagen spredt seg til flere land, deriblant Norge - med god hjelp fra meieriene og handelstanden som gjerne ser at vi kjøper mer melk, fløte og rømme.

Hva er en vaffel?

Vaffel er en kake stekt i jern, rutemønstret og hjerteformet eller rektangelformet. Henry Notaker skriver i sitt Appetittleksikon at «tradisjonen med å steke kaker på denne måtren kan føres tilbake til grekerne. Mønsteret i jernet stammer fra 1200 - 1300 - tallet. Det karakterisktiske rutemønsteret skal være laget etter modell av bivokskakene i bikuben. Navnet vaffel stammer fra tysk wafel, som betyr vokskake».

Server nystekte vafler

Hva er vel bedre enn nystekte vafler med smør og brunost, eller kanskje rømme og syltetøy på? Dersom du ikke har smakt vaffel med en skive spekeskine bør du også prøve det.

Vaffel kan lages på uttallige mange måter, og for den som ikke tåler eller følsom ovenfor hvete så finnes det gode posealternative fra blant andre Toro som mange uten glutenallergi synes smaker godt.

Vaffel kan på mange måter behandles på samme måte som den mer kontinentale pannekaken, ekstra sukker og vaniljesmak gjør det til en dessert, sparer du på sukkeret og tilsetter litt grovt mel funker det med litt godt pålegg bra som lunsj eller et mellommåltid.

Forslag til oppskrifter

De beste vaflene lager du selv. Her er noen oppskrifter fra Tine Meierier.

Verdens beste vafler (Oppskriften til Sjømannskirken)

Vaffel med skinke (Kanskje oppdalsskinke?)

Luksusvafler

Vafler med havregryn

Vaffel er en trivelig tradisjon som gir lukten av fersk mat gjennom hele huset, det er også en fin aktivitet å gjøre sammen for eksempel med barna.

Lokale vaffeltradisjoner?

Vet du om lokale vaffeltradisjoner når det gjelder oppskrifter eller pålegg? Kommenter i feltet under artikkelen eller send inn en epost til redaksjon@opdalingen.no