Vi kjenner dem alle sammen godt fra sydenturer, tapaskvelder og tacofredag. Der har de gjerne biroller, med gode grønnsakdipper har nok kraft til å innta hovedrollene på bordet. Det krever selvfølgelig at du dropper ferdigdipp fra pose eller glass, og i stedet finnes frem kniv, rivjern og hvitløkpresse, for hvis du bruker skikkelige råvarer, får du både vitaminer, mineraler og ekstra smak. Tzatzikiens yoghurt og agurk er frisk og ganske lett i smaken, guacamolen kan du gjøre akkurat så sterk du vil med chili, og hummusens myke kikerter har overraskende mye fiber som metter godt.

Fremgangsmåten og ingredienslisten er overraskende lik for alle disse tre dippene, selv om sluttresultatet er veldig forskjellig. Alle har hvitløk, sitrus, salt og olje i bunnen. Alle har en grønnsak som skal finmoses, og alle får en egen liten krydder- eller urtetvist for å toppe smaken. Lette å lage er de også. Du klarer deg fint med en skarp kniv og en gaffel til å mose det hele med, men livet blir enklere med kjøkkenmaskin.

Med det riktige tilbehøret kan en dippsamling som dette bli alt fra litt småkos til et fullverdig kveldsmåltid. Tortillachips gir en deilig, sprø kontrast til de myke og fyldige dippene, mens ferske grønnsaker i staver gir deg et måltid som består av stort sett bare grønnsaker. Vær gjerne litt vågal, og prøv med frukt. Du blir trolig gledelig overrasket over hvor godt det er med syrlige eplebåter dyppet i tzatziki. Disse tre dippene er selvfølgelig også gode ved siden av en enkel middag med en fisk- eller kjøttbit og noen grønnsaker, og den kanskje aller beste kveldsmaten er varme pitabrød, skåret opp i snipper og brukt til å øse opp deilig dipp.

TZATZIKI

(4 porsjoner)

3 dl tykk, avrent yoghurt («gresk» eller «tyrkisk»)

1 ½ slangeagurk

½ ts salt

2 fedd finhakket hvitløk

nypresset saft fra ½ sitron

en liten klype tørket dill

litt olivenolje

Riv agurken på råkostjern og dryss med salt. La agurkraspet ligge og «slippe» vann i 10 minutter før du presser ut overskytende vann med ganske stor kraft. Bruk hendene. Bland den revne agurken i yoghurten sammen med hvitløk, sitronsaft og olivenolje, og smak til med salt. Dressingen blir bedre hvis den får stå noen minutter, så smakene får utvikle seg litt.

GUACAMOLE

(4 porsjoner)

2 store, modne avokadoer

2 fedd finhakket hvitløk

½-1 finhakket rød chili

nypresset saft av 1 lime

litt olivenolje

½ ts salt

Del avokadoene i to, fjern steinen og skallet og finmos avokadokjøttet med en gaffel. Bland avokadoen med resten av ingrediensene og smak til med salt. Avokadorøren har godt av å stå noen minutter tildekket i kjøleskapet, så smakene får utvikle seg, men husk at avokadoen raskt blir brun og kjedelig i fargen, så dette er ferskvare.

HUMMUS

(4 porsjoner)

1 boks hermetiske kikerter (ca. 240 g kikerter)

nypresset saft av ½ sitron

2 fedd finhakket hvitløk

½ ts salt

½ ss tahini

¼ ts malt spisskummen

½ dl olivenolje

Skyll kikerter godt under rennende, kaldt vann før du har dem i en kjøkkenmaskin sammen med alle de andre ingrediensene. Kjør på høy fart til du har en myk og kremet kikertmos. Hvis mosen blir for kornete kan du ha i litt mer olje. Ved servering får mosen et dryss tørket paprika og en svisj med olivenolje på toppen.