Hvis du ikke er helt overmett etter jula ennå, så kommer siste støt her: Det gamle året sendes over i evigheten med et enormt sjokoladelass til dessert.

Sjokoladepavlova er en overdreven kake, men det er også en tabbesikker dessert som alle får til. Her er det ikke snakk om avanserte oppskrifter, fin form og nøye dandert pynt, men to store hauger sjokolademarengs med sjokoladekrem mellom og ekstra sjokolade på toppen.

Overflod og tilfeldig form er det som skal til for at dette skal bli akkurat så dekadent og deilig som det skal være på nyttårsaften. Det lønner seg for øvrig å lirke litt frukt eller bær inn mellom lagene for å friske det hele litt opp, for dette er søtere enn søtt. Et tynt lag med lemoncurd – en supersyrlig sitronkrem du kan kjøpe ferdig på glass – på det nederste marengslaget er også et godt tips.

Marengsbunnene kan du fint lage dagen før og oppbevare på kjøkkenbenken, løst pakket inn i papir. Kremen tar det ikke lang tid å få ferdig. Det er bare å hakke sjokoladen og blande den inn i stivpisket krem, så er den ferdig. Her er det brukt hvit sjokolade, men kremen blir også stilig å se på hvis du bruker mørk sjokolade i den.

Med en dessert som er såpass enkel å lage, blir det mer tid til feiring og krutt. Og hvis det ikke ble nok sjokolade i desserten, kommer det en ny sjanse når rakettene er sendt opp. Da kan kalde hender legge seg rundt krus med dampende varm Lumumba, denne 70-tallsklassikeren av kakao med en støyt konjakk eller akevitt oppi som sørger for at varmen siger inn i kroppen igjen. Så kan vi visst si at det nye året er blitt godt og grundig ønsket sjokoladevelkomment!

SJOKOLADEPAVLOVA

6 eggehviter

350 g sukker

1 ss maisenna

2 ts eddik (helst en bæreddik, men hvitvinseddik går også fint)

2 ss kakaopulver

100 g mørk sjokolade, finhakket

SJOKOLADEKREM

3 dl kremfløte

3 ss sukker

1 plate sjokolade – hvit, mørk eller melkesjokolade

1 boks hermetiske pærer

1 plate mørk sjokolade

Forvarm stekeovnen til 130 grader. Pisk eggehvitene stive og tilsett sukkeret i små porsjoner mens du fortsetter å piske til du har en glinsende, stiv marengs. Sikt melis, kakaopulver og sjokoladebiter over og vend forsiktig inn sammen med eddiken. Lag to runde kaker av marengsen på et bakepapirkledd stekebrett og stek pavlovaen i drøyt 30 minutter. Slå av ovnen, men la kakene stå i ovnen i 1 time til før den tas ut og settes til avkjøling.

Til sjokoladekremen stivpiskes fløten med sukkeret før finhakket sjokolade røres inn.

Legg den ene kalde marengsbunnen på et stort, flatt fat. Et tips er å legge en liten teskje med krem midt på fatet før du legger på bunnen, så den fester seg til fatet og ikke sklir av.

Legg all kremen i en diger haug oppå og fordel den rundt. Skjær hermetiske pærer i store biter og legg oppå kremen før den andre marengsbunnen legges på toppen. Smelt den siste platen med mørk sjokolade over vannbad og hell den over kaken så den renner ned langs kanten og ned i alle bølgedalene på marengsen. Ta gjerne pyntingen helt ut ved å legge ekstra julesjokolader på toppen.