Tenker du noen gang på hva for en eksplosjon av smak du har i et lite karriglass? Her finner du aromatiske og sterke kryddere om hverandre i en salig blanding av gurkemeie, pepper, kajennepepper, koriander, muskat, ingefær, kanel, kryddernellik, paprika, chili, sennep, kardemomme, spisskummen og noen ganger til og med bukkehornskløver. Det er ikke ofte jeg tar meg tid til å finne frem 12–15 krydderglass for å smake til middagen, og ikke trenger jeg det heller, siden noen allerede har laget ferdig en karriblanding til meg.

Karri er regnet som den vanligste krydderblandingen i verden, og smakssammensetningene har sitt opphav i det indiske kjøkkenet. Karri, eller i en mer engelskspråklig versjon – curry – er også samlebetegnelsen på sausbaserte varmretter i det indiske, tamilske og thailandske kjøkkenet. Selv om karripulver aldri er kjempesterkt, slik du kan oppleve med ferske chiliblandinger fra de samme områdene, så lages også pulveret i både milde og sterke varianter. Derfor lønner det seg å ikke følge en oppskrift med karri slavisk, og i stedet smake seg frem til riktig mengde

Bruksmulighetene for karri er mye større enn et lite dryss på fiskebollene i hvit saus. Litt karri på en svinekotelett før den stekes gir skikkelig piff på kjøttet, og her får gjerne den hjemmelagde pizzaen et svisj med en mild karri over osten før steking. Selve ordet – karri – er tamilsk og betyr rett og slett saus, og et lite, forsiktig dryss i den brune sausen gir en varm undertone som ikke er så enkel å identifisere, men som smaker utrolig godt. Og når vi først er inne på saus, kan en danskinspirert versjon av kjøttkaker i brun saus virkelig vise deg hva karripulveret kan brukes til. Det er karrisausen som er stjerna her, og kjøttbollene kan lett byttes ut med stekt kylling eller stekte grønnsaker, hvis du heller vil ha en vegetarvariant som sparker litt smaksmessig.

BOLLER I KARRI

(4 porsjoner)

300 g kjøttdeig av svin, kylling eller storfe

¾ ts salt

2 ss finrevet løk

nykvernet pepper

1 egg

1 dl matfløte

5-6 ss hvetemel

1 ½ l kokende vann

1 ts salt

KARRISAUS

20 g smør

½ dl finhakke løk

2 ts karripulver

1 lite eple, skrelt og finrevet

2 ½ ss hvetemel

1 ½ dl matfløte

Rør først kjøttdeigen med salt i ca. 1 minutt, til du har en seig farse. Tilsett løk, pepper, egg og fløte, og når farsen er jevn og løs, rører du inn nok hvetemel til du får en farse som kan formes til små boller. Bruk litt mindre mel enn du tror er nødvendig, og la farsen stå og trekke et par minutter, så sveller melet og gir fastere kjøttboller. Kok opp vann og salt i en stor kjele, form små kjøttboller og slipp dem i vannet. La bollene koke på svak varme til de føles faste når du trykker på dem, ca. 8–10 minutter. Løft dem ut av kokevannet og la dem renne av i en sil mens du lager sausen.

Smelt smøret til sausen, tilsett løken og la den bli mør uten at den tar farge. Tilsett karri, finrevet eple og melet, rør godt og spe med den varme kraften du kokte kjøttbollene i og litt matfløte. Du trenger bare 4–5 dl av kraften, avhengig av hvor tykk saus du vil ha. Smak til om sausen trenger mer karri, eller kanskje litt salt og pepper, varm kjøttbollene i sausen og server med kokt ris og en salat av 2 røde, søte epler i tynne båter, 1 løk i tynne båter og 1 pose sukkererter.