Etter å ha tilbrakt en uke på den internasjonale matfestivalen Grüne Woche i Berlin, karakteriserer Kristine Rise opplevelsen som knall!.

Riise jobber for OI! Trøndersk Mat og Drikke AS, og driver med omdømmebygging og profilering. Trøndersk mat og drikke inngår i de fleste aktivitetene som gjennomføres av OI! , og selskapet har vært og er en pådriver for at regionen skal fremstå som Norges matregion.

Det er også OI! som har lagt til rette for den trønderske deltakelsen på matmessa.

- Grüne Woche har vært helt knall. Norge er utrolig bra representert og Trøndelag blir fremhevet som en foregangsregion innen mat og reiseliv, forteller Rise.

Den norske standen solgte mat og presenterte smaker fra sjø og fjell, og Rise betegner tyskernes interesse for Norsk matkultur som svært stor.

- De er interessert i hvor maten kommer fra, og mange har lyst til å reise til Norge. Vi fremsnakker Oppdal, Rennebu og hele regionen, og Trøndelag er en foregangsregion og ligger et hestehode foran de andre. Noen vil til sjøen og andre til fjellet, og innen reiseliv har vi mye å vise frem, sier hun, vel tilbake i Trøndelag etter en uke i Berlin.

Ordfører Kirsti Wellander i Oppdal og kollega Ola Øie i Rennebu har besøkt Grüne Woche denne uka, og Kristine Rise har inntrykk av at ordførerne er kjempestolte over det som presenteres fra lokale produsenter i Berlin.

Noe som bekreftes av begge to.

- Det er rett og slett overveldende det de presenterer av all mulig slags mat her nede. Dette er jo egentlig en landbruksmesse med fokus på mat, og den norske standen er kjempeflott. Det er mulig jeg er innhabil, men jeg synes faktisk våre lokale bedrifter er en av de bedre her nede, sier en oppglødd Rennebuordfører.

Ola Øie forteller at han i tillegg til å rusle rundt på messa, har deltatt på møter sammen med trønderske reiselivsaktører, fylkeskommunen, Trøndelag sør og OI!.

- Det har vært veldig nyttig og det er også gledelig å se at tyskerne virker å være veldig glad i Norge. De strømmer til de norske produsentene i hopetall, sier Øie.

Kirsti Wellander kom hjem fra Berlin fredag kveld, og ordføreren i Oppdal er også full av lovord over det hun har fått oppleve i Tyskland.

- Jeg tror det er viktig at så mange drar lasset sammen og løfter det norske i konkurranse med andre land. Vi deltok på to sekvenser med faglige innlegg, der blant annet folk fra OI!, Innovasjon Norge, fylkesmann og landbruksdepartement var med. Uten unntak snakket innlederne om samarbeid. Vi blir gode sammen, for ingen klarer dette alene. Hovedmålsettingen for meg på denne turen var å se på hvordan vi i administrasjonen kan bidra til at de som jobber med landbruk og mat løftes frem og å få folk til å besøke Trøndelag, sier Welander.

I likhet med kollega Øie, har Wellander merket seg den store interessen tyskerne har for Norge, og det vi kan tilby av mat, kultur og opplevelser.

- De merker seg Norge og de merker seg Trøndelag. Standen var delikat oppbygd og folk var interessert i både brosjyrer og smaksprøver. Jeg er veldig imponert over hvordan Trøndelag og våre folk fremsto på messa, sier Wellander.