Enten det er valentinsdagen som spøker i det fjerne eller bare en ekstra romantisk tirsdagsmiddag som står på programmet, må du gjøre et valg: dyrt og eksklusivt eller jordnært og utrolig søtt.

Hjemmelaget pasta faller klart inn i den siste kategorien. Hvem har ikke sett Disneys Lady og Landstrykeren, der Landstrykeren med nesen dytter den siste kjøttbollen over til sin utkårede? Tror du virkelig pastaen på den tallerkenen var en tørket kjøpevariant? Jeg holder en knapp på at her var det snakk om hjemmelaget pasta, eltet og kjevlet med stor romantikk i tankene.

Det geniale med å lage din egen pasta, er at du ikke kan mislykkes. Bland egg og mel, elt deigen godt og grundig og lag pastaen akkurat sånn du vil ha den. Det finnes tusenvis av forskjellige pastatyper, kun definert av tykkelse og form, så nesten uansett hva du ender opp med, kan du late som om det var meningen den skulle bli seende sånn ut, og med stolthet og stor selvtillit fortelle hva den heter på italiensk.

Hvorfor nettopp en blanding av mel og egg er blitt et romantisk symbol, er litt mer usikkert, men kanskje det bunner i den ekstra innsatsen det krever? For selv om det er enkelt, så tar det både tid og muskelkraft. Nøkkelordet er gluten, og gluten er en stri motstander når du skal lokke den frem i en kald og fast deig.

Egentlig trives glutenet best i varme og fuktige omgivelser, der det får lov til å utvikle seg til lange, seige tråder som gjør deigen enkel å forme, men i en tørr pastadeig må det rett og slett muskelkraft til. Det er bare å kombinere dagens treningsøkt med å trekke ut og rulle sammen deigen din, om og om og om igjen, helt til den plutselig ikke er kornete og grov lenger, men silkeglatt og myk og gul og elastisk. Sist gang tok det meg 15 minutter, men det er verdt innsatsen når du kommer til kjevlingen.

Hvis du har en fancy pastamaskin innerst i skapet, er det harde arbeidet over nå. Da er det bare å sende deigen gjennom valsene som valser stadig tynnere, og til slutt dele pastaplaten opp i ønsket bredde. Hvis du ikke har pastamaskin, er det frem med kjevlet og musklene igjen. Du får trolig ikke like lange spaghettier som i en maskin, men du bestemmer selv hvor tynn og bred du vil ha pastaen.

Et tips for tilskjæring er å drysse pastaplaten med mel, brette den sammen mange ganger og skjære gjennom med skarp kniv før du løsner alle remsene fra hverandre igjen. Da får du jevnere remser enn om du prøver å skjære i hele platens lengde.

Kok pastaen i tre-fire minutter og server straks til en du har lyst til å imponere.

HJEMMELAGET PASTA

(1 porsjon)

100 g hvetemel

1 egg

1 klype salt

Bland sammen mel, egg og salt – enten i kjøkkenmaskin med eltekrok eller for hånd – og elt i vei. Selv om du bruker kjøkkenmaskin, er du nødt til å elte de siste fem minuttene for hånd for å få deigen så glatt og elastisk som du trenger. Pakk deigen i plast og la den ligge i kjøleskapet en times tid. Kjør den flere ganger gjennom pastamaskin hvis du har det, og velg den typen pasta du vil lage – lasagneplater, tynne spaghetti eller brede tagliatelle. Hvis du ikke har pastamaskin, er det bare å finne frem kjevlet og arbeide med små deigporsjoner, kjevle tynt og skjære ut på frihånd.

Pastaen kokes straks i rikelig vann med mye salt i og serveres med det samme med ønsket topping.