«Hvor på grisen sitter sommeren,» er en kommentar jeg har hørt mer enn én gang sommerkotelettene har landet på grillristen. De røkte svinekotelettene er grillsesongens store mobbeoffer, de er liksom ikke «ekte» nok, og som med alle mobbeofre er statusen helt ufortjent. Vi søker etter den røkte smaken i så mange andre råvarer, som grillpølser og skinke, så man kan lure på hvorfor røyksmak på nettopp svinekoteletter er så ille.

Grilling av magert, nøytralt svinekjøtt er nemlig en felle av dimensjoner. Enten må du grille det så hardt at det får den deilige grillsmaken fra flammene, samtidig som koteletter blir knusktørre, eller så må du grille kjøttet så forsiktig at det blir mørt og saftig, men uten spor av smak.

Siden sommerkotelettene er lettsaltet og røkt på forhånd, er det allerede smak i kjøttet når du klasker det på grillen. Dermed kan du behandle kjøttet pent, og likevel ende opp med mat som smaker godt.

For vær så snill – behandle kjøttet ditt pent. Hvis du drar til med full pine på grillvarmen, trenger de bare noen ytterst få minutter på hver side før de er ferdige. Aller helst lar du dem bare så vidt få de visuelt viktige merkene etter grillristen før du skrur av gassen, legger på lokket og lar kjøttet bli ferdig på ettervarmen. Det er da det blir godt og mørt og saftig.

Det røkte kjøttet smaker ekstra godt hvis det får litt motstand i tilbehøret. Ikke til forkleinelse for vanlig potetsalat med rømme eller majones, men er det ikke på tide å teste en skikkelig sterk senneps-potetsalat? Med melne poteter og en blanding av dijonsennep og grovkornet sennep i dressingen får du en ny potetsalat som til og med har en spennende ettersmak av honning. Hvis du så husker at grønnsaker får ny smak når du griller dem, har du klart å flytte mesteparten av middagslagingen ut under åpen himmel. Det er deilig, det, nå som sommervarmen endelig er her.

SOMMERKOTELETTER MED

SENNEPS-POTETSALAT

(4 porsjoner)

4 tykke sommerkoteletter

4 paprika

8 asparges

600 g melne poteter

1 ss dijonsennep

1 ss grov sennep

2 ts honning

1 dl olivenolje (eller en nøytral olje hvis du foretrekker det)

½ sitron

4 reddiker i tynne skiver

1 liten rødløk, finhakket

2 vårløk, finhakket

en håndfull hakkede urter etter smak, gjerne gressløk eller kjørvel

salt og pepper

Skrell potetene, skjær dem i terninger og damp dem møre. Det tar ikke mange minuttene. I mellomtiden visper du sammen sennep, honning, sitronsaft og olje, og smaker til dressingen med salt og pepper. Den skal ha ganske sterk smak. Tilsett de varme potetbitene i dressingen og bland godt. La potetsalaten stå fremme til den har romtemperatur før du blander inn rødløk, vårløk, reddiker og urter rett før servering.

Fyr grillen opp til full varme. Legg på paprika og asparges og la dem grille et par minutter før du legger på kotelettene. Når alt har fått tydelige grillmerker og nesten er ferdigstekt, skrur du av gassen og lar alt ligge noen ekstra minutter på ettervarme. Da blir både grønnsakene og kotelettene garantert møre. Server med potetsalaten.