I mangt et hus og hytte er det krav om fredagstaco, uavhengig av om det er sommer eller vinter. Taco på grillen kan derfor være et stilig alternativ i det lyse halvåret.

Med både løk, paprika og tomat på grillspydene, er det bare å velge om det skal være kylling, boller av kjøttdeig eller rett og slett laks som skal bære tacosmaken til bordet. For tacokrydder er dominerende greier. Jeg valgte laks, og det skal ikke store drysset til før (nesten!) all laksesmaken forsvinner i den magiske og høyt elskede blandingen av chili, spisskummen, paprika, oregano, salt og hvitløkspepper.

Grillspyd med fisk er som regel en øvelse for de med ekstra tålmodighet og fingerferdighet. Så fort fisken begynner å nærme seg ferdig, flaker den seg opp og faller gjennom grillristen og ned på glør eller gassbrennere. Løsningen er todelt. For det første skal du droppe tanken på «ett stort grillspyd per person». Hvis du lager små grillspyd med for eksempel bare tre laksebiter per spyd, så blir det ikke så stor vekt på hver fiskebit at tyngdekraften trekker den av spydet. For det andre skal du glemme alt du har lært om grillspyd med kjøtt, der det er viktig å sørge for litt avstand mellom bitene for at alt skal bli godt nok stekt. Bruk i stedet grønnsakene til å klemme fast fisken. Laksen trenger uansett lite varme og er gjennomstekt på et par minutter, så la paprikaen og løken holde det hele på plass.

Hvis du i tillegg passer på å pensle hvert grillspyd grundig med olivenolje over det hele og steker dem på kjempevarm grill, kommer fisken til å henge på helt til den blir servert.

Er det delte meninger hjemme om taco egentlig er godt? Er det noen som heller ville spist laksen på en måte som smaker laks? Så er laksegrillspydene en gavepakke for husfreden, for det er så enkelt å lage forskjellige versjoner. Alle forberedelsene frem til og med penslingen med olje er helt like. Dryss så tacokrydder på noen og salt og pepper på andre, grill og server. Alle blir garantert fornøyd!

TACOGRILLET LAKS

(4 porsjoner)

800 g laks, skinn- og beinfri

3 paprika, gjerne forskjellig farge

1 rødløk

cherrytomater

olivenolje

tacokrydder, salt og pepper

2 sitroner

tortillas

avokado, rømme eller yoghurt, tacosaus, mais

Skjær fisken i terninger. Jeg brukte salmalaks, og skar terninger på snaue 2 cm. Skjær løk og paprika i samme størrelse og træ fisk og grønnsaker på spyd. Klem godt sammen, så grønnsaksbitene hjelper til med å holde på plass fiskebitene senere på grillen. Avslutt med en cherrytomat for å holde alt på plass. Pensle med olivenolje på alle sider og dryss på krydder – salt og pepper til den som vil ha vanlig smak og tacokrydder for den som vil ha litt fredagsfølelse.

Skjær sitronene i to, tenn opp grillen og legg på sitronene med snittflaten ned så de får lang tid på grillen, sammenlignet med fisken. Når grillen er varm, stekes grillspydene til fisken akkurat er gjennomstekt og grønnsakene fortsatt er sprø. Server i varme tortillabrød (enkle å varme i folie på grillen) med avokado, rømme, tacosaus, mais og alt det du vanligvis spiser til tacoen eller laksen.