Flatbrød er det opprinnelige norske brødet, fra den gangen gjær var noe som oppsto spontant i luften og lagringsmulighetene for fersk brød var tilnærmet ikke-eksisterende. Karrig norsk jordsmonn bød stort sett på bygg, havre og rug uten gluten, så heving av brød var uansett ikke noe alternativ. Legg til at en tjukk graut av byggmel og vann kunne smøres på en varm steinhelle og stekes til den var tørr, og i samme slengen ble så langtidsholdbart at det nesten ikke finnes grenser, så forstår du hvorfor flatbrød er norsk historie på matbordet.

Kombinasjonen av at det holdt å bake flatbrød et par ganger i året og at det var ganske vanskelig å bake, ga oss bakstekoner som dro fra gård til gård og gjorde arbeidet. Her snakker vi håndverkere som kunne sin jobb. Jerntakka som står i kjelleren hjemme er over en meter i diameter, og jeg synes det er vanskelig å forstå hvordan de klarte å kjevle så store leiver av skjør og lite samarbeidsvillig flatbrøddeig.

Jeg jukser. Selv om takka står der og lokker med sin storhet, lager jeg små flatbrød i stekepanna i stedet. Greit nok at jeg bruker den største stekepanna vi har, men den kan ikke måle seg med monstertakka.

Ved å nedskalere på den måten, kan jeg bruke deigklumper på omtrent en spiseskjes størrelse, kjevle den tynt ut på kjøkkenbenken og vippe den over i stekepanna før jeg kjevler den neste. Stoltheten min ligger i at jeg faktisk steker mitt eget flatbrød, ikke hvor store brødene er, og strengt tatt blir de som regel knekt opp i mindre biter for lagring uansett.

Nei, da legger jeg heller litt krefter i å utvikle smaken. Flatbrød i seg selv smaker bare «tørt», så hvorfor ikke gå amok med urter og kryddere? Enten du tørker urter selv eller finner dem på butikken, kan litt finmalt ramsløk eller gressløk i deigen gi ekstra godsmak til spekematen. Timianflatbrød til lapskausen og dillflatbrød til fiskesuppa er også verdt å prøve.

Denne grunndeigen er egentlig litt «juks», men ved å bruke hvetemel i tillegg til rug og bygg får du en mye enklere deig å arbeide med. Da blir det lettere å lykkes.

FLATBRØD

(liten porsjon)

3,5 dl helmelk

3,5 dl vann

250 g grov sammalt hvete

750 g grovbakstmel (blanding av hvete og rug)

½ ts salt

½ ts sukker

byggmel til utbaking

Bland mel, salt og sukker i bollen på en kjøkkenmaskin med eltekrok. Kok opp melk og vann, hell det over melblandingen og elt godt mens deigen er varm. Tilsett eventuelt finmalte, tørkede urter. Deigen er ferdig når den er fast og slipper bollen, så tilsett mer grovbakstmel hvis deigen er for løs. Pakk deigen i plast og legg kaldt i minst fire timer, gjerne til dagen etter.

Ha deigen ut på et lett melet bakebord (grovbakstmel eller grovt sammalt), elt den godt og legg den i en bolle med fuktig kjøkkenhåndkle over. Ta små klumper og kjevle dem ut så tynt du bare klarer. Pass hele tiden på at deigen ikke fester seg i underlaget. Kjevle ut så store leiver som du har stekemuligheter til. Bruk en stor stekepanne, eller takke hvis du har det. Stek på middels varme og snu når leiven begynner å få brune pletter. Stek ferdig. Hvis du ikke synes flatbrødet virker helt tørt, selv om det ser ferdig ut, kan det ettertørkes i stekeovnen ved 50 grader. Avkjøl på rist, oppbevar tørt og server til sommermaten.