Av: Vibeke L. Degn-Petersen

Det er de færreste som virkelig elsker å stå på kjøkkenet nå om sommeren, og samtidig er det lite ferdigmat og fastfood som frister når det er varmt. Helst ville vi vel spist is til middag, men dessverre er vi altfor godt oppdratt til det.

Siden vi her i nord ikke er så vant til at det er for varmt til å ha lyst på varm mat, kan vi kaste et blikk sørover. Hvis du har vært rundt Middelhavet på denne tiden av året, skjønner du også hvorfor landene der har utviklet kald tradisjonsmat, og i den vestlige enden – i Spania – er det nesten umulig å komme unna gazpachoen.

Her snakker vi fastfood i ordets rette forstand. Noen grønnsaker, et par minutters rensing, et kjapt «wizz» i blenderen og inn i kjøleskapet frem til middag. Skal du ha grønnsakene dine kjappere enn dette, må du nesten spise dem rett fra posen.

Det merkelige er at noe så enkelt, likevel kan gi så godt balanserte smaker. Det handler om at noen få nøkkelingredienser er med. Løk, hvitløk, olivenolje og tomat. Der er basen for mye godt på kjøkkenet. Legg til litt agurk for nøytralitetens skyld, en rød paprika for en ekstra smaksnyanse og friskere farge, og litt rødvinseddik og sukker for å finne den rette balansen, så har du maten på bordet nesten før du har begynt.

Hvis noen synes det blir for mye grønnsaker, er reker eller scampi godt følge til gazpacho. Gjør det enkelt, ved å slippe dem kalde rett ned i suppen, eller lunk dem i litt olivenolje og persille og server ved siden av. Godt er det uansett.

Gazpachoen tåler fint å overnatte i kjøleskapet, så lag en stor porsjon når du først er i gang. Hvis du har en flaske med vid åpning og tett lokk fungerer suppen både som sommerlunsj på jobben og medbrakt mat på stranden eller fjellturen.

GAZPACHO

(4 porsjoner)

½ kg tomater

300 g slangeagurk

1 rød paprika

50 g løk

2 fedd hvitløk

2 ss olivenolje

3 ss rødvinseddik

salt og pepper

sukker

1 ts paprikapulver

1½ dl knuste isbiter

evt. et par basilikumblader

300 g scampi (renset vekt)

olivenolje

finhakket persille

Skåld tomatene ved å skjære et kryss i skallet og dyppe dem noen sekunder kokende vann til skallet kan trekkes av. Rens alle grønnsakene og del dem opp i biter som er små nok til at blenderen eller kjøkkenmaskinen takler dem. Når alt er med i blenderen/kjøkkenmaskinen, pulser eller kjører du til gazpachoen er suppete, men likevel har litt biter i seg. Det skal ikke være helt glatt. Smak til med olje, eddik, salt, pepper og sukker og la gjerne suppa stå noen timer i kjøleskapet så smakene rekker å utvikle seg. En liten halvtime før servering smaker du igjen, siden smaken kan endre seg ganske mye på kort tid. Ha isbitene i en mugge og hell suppen over.

Rett før servering varmes oljen i en stekepanne sammen med finhakket persille. Hell i de rensede scampiene, skru av varmen og vend scampiene rundt i persilleoljen så de blir dekket og får en lun temperatur.

Server suppen i kalde tallerkener eller glass med en ekstra skje finhakket agurk, paprika og tomat på toppen sammen med noen lune scampier. For å få suppen litt mer mettende og middagsaktig, er det godt med nystekt hvitløksbrød til.