VM-gull til Grindal Ysteri

Turid Nordbø med vinnerosten Råblå.  Foto: Thomas Digervold

Matauk

Aldri før har så mange oster og osteprodusenter vært påmeldt til World Cheese Awards (WCA). Det prestisjetunge osteverdensmesterskapet arrangeres i Bergen i helga og 3472 oster fra 41 land deltok. Norge stiller med 175 oster fra 58 ysterier.

Grindal Ysteri er en av ysteriene som er med og de kan ta med seg to priser hjem til Rennebu. Det ble VM-gull til Råblå og bronse til Åskeladd.

- Resultatet er ikke offentliggjort enda, men vi ser det på bordet. Vi var nervøse i går, men det ble skikkelig god stemning da Norge toppet VM og verdens beste ost kommer fra Norge. I tillegg er det veldig stas å kunne reise hjem med et gull selv, sier Turid Nordbø til Opdalingen.

- Hva vil disse prisene bety for Grindal Ysteri?

- Det er helt fantastisk. Å få medalje i VM er utrolig stort. Det har i tillegg kommet masse medaljer til norsk ost i løpet av denne helga og det sier noe om Norge som ostenasjon. I tillegg har Ragnhild Nordbø vært dommer, sier hun og påpeker at hun ikke har vært med å dømt sin egen ost.

Norge stiller også med over 50 dommere som sammen med 180 internasjonale dommer skal smake seg fram til de best ostene og årets vinner.

World Cheese Awards arrangeres hvert år av den britiske stiftelsen Guild of Fine Food og for første gang i den 31 år lange historien, skal dette holdes i Norge. Norge deltok på Oste-VM for første gang i 2011. Da var det kun Tingvollost som representerte Norge. Den norske deltakelsen har økt hvert år og nå deltar brorparten av norske ysterier på oste-VM i Bergen.

Osterevolusjonen Det er fantastisk tilfredsstillende for oss at så mange norske produsenter deltar, sier Bernt Bucher Johannessen. Han er daglig leder i HANEN som sammen med Norsk Gardsost er hovedarrangør.

– Vi har jobbet med arrangementet over flere år og gleder oss masse til å vise Norge hvilket fantastisk arrangement dette er. Uten seieren til Kraftkar i 2016 ville det ikke vært noe Oste-VM i Norge. Aldri før og kanskje heller aldri siden vil det være så mange rare spennende og underlige oster samlet på en gang. Dette skal bli en folkefest hvor publikum kan komme og smake noen av verdens beste oster!

Norge inn på matkartet

Også landbruks- og matminister Bård Hoksrud gleder seg til å se det norske mangfoldet under Oste-VM.

– I år stiller Norge med rekordmange osteprodusenter og ostetyper til verdensmesterskapet. Produsentene skal vise fram de beste ostene Norge har å by på. Deltakelsen er med på å sette oss på det internasjonale matkartet og bygge Norge som matnasjon. Det bidrar til å øke verdiskapingen for mat- og reiselivsaktører i norsk landbruk. Jeg gleder meg til å se det store ostemangfoldet fra hele verden på Oste-VM, sier Hoksrud.