God innerst inne

Når påskesola skinner, spiser vi sitrus. Ikke appelsin denne gangen, men storebror pomelo.
Matauk

Bare utseendet er grunn nok til å kjøpe seg en pomelo når man ser den. I jungelen av sitrusfrukter dukker denne giganten på størrelse med en håndball opp iblant, som oftest i butikker som selger sørøstasiatisk mat. Finner man ikke pomelo, kan man med hell også bevege seg over på kjempens fetter – grapefrukt – når man skal lage ukas rett.

Pomeloen har et enormt tykt skall, gult eller grønt, som beskytter fruktkjøttet i midten. Pomelokjøttet fortjener litt ekstra oppmerksomhet. Det har den artige egenskapen at det er «sprøtt». Veggene mellom båtene er tykke, beske og helt uspiselige. Mens kjøttet kan løses opp i små «poser» med fingrene. Smaken er ikke så saftig, søt og syrlig som hos for eksempel appelsinen, men mer dempet. Dermed er det perfekt å blande det inn i en kald og frisk salat med masse chili, løk, peanøtter, soya og koriander. Hvitløkstekte villreker, kjapt pannestekt, er veldig godt i denne pomelosalaten.

«Ville» reker, ja nå har man hørt det også. Man skulle jo tro at de fleste reker svømmer fritt rundt i havet, men det gjør de altså ikke. Scampi, som også kalles kongereker og tigerreker, oppdrettes i vann av meget tvilsom kvalitet i de nedhogde mangroveskogene i tropiske og subtropiske strøk. Disse rekene er blant matfatets absolutte miljøverstinger.

Argentinske villreker, derimot, er trålfisket i havet utenfor Patagonia og er tilgjengelige i frysediskene i de fleste vanlige butikker. Finner man ikke disse, kan man også bruke vanlige kokte reker. Men de brukes som de er og stekes ikke.

Sausen man heller over, har en smaksforsterkende effekt. Fish sauce er en av de viktigste ingrediensene, den kan rett og slett ikke kuttes ut her. Alene verken lukter eller smaker fish sauce særlig godt, men blandet med litt limesaft, sukker og soya gir den et eventyrlig løft til hele retten.

Pomelosalat

Ingredienser (4 personer)

1 pakke villreker à 500 g

4 ss solsikkeolje

3 fedd hvitløk

25 g smør

litt salt

1 pomelo

100 g peanøtter

1/2 rødløk

2 fedd hvitløk

1/2-1 rød chili

1 neve frisk koriander

Thai-topping:

1 lime (saften)

1/2 dl soya

4 ss fish sauce

1 ts brunt sukker

Fremgangsmåte

Villreker i hvitløkssmør: Hell rekene ut av posen og over på tørkepapir, tørk av dem litt. Varm en panne godt, ha i solsikkeoljen og deretter rekene. La rekene ligge i ro og steke på én side til de har fått en fin rødlig stekeskorpe. Tilsett så mengder med finhakket hvitløk og smøret.

Rist på pannen slik at rekene snus, og la dem surre litt (15 sekunder) i hvitløkssmøret før de helles over i en skål.

Pomelosalat: Del pomeloen i to. Skjær vekk det meste av det tykke skallet, slik at du sitter igjen med fruktkjøttet, som er ganske fast og sprøtt på samme tid. Jobb forsiktig med hendene nå du skal ta bort skilleveggene fra selve fruktkjøttet. Når det er gjort, løser du opp fruktkjøttet forsiktig slik at det blir løse små «poser». Disse posene blandes med finsnittet rødløk, hvitløk, koriander, hakkede peanøtter og tynne skiver rød chili. Legg salaten i bunnen og topp med de hvitløkstekte villrekene og dressingen.

Frisk thaitopping: Enkelt som bare det. Bland alt, rør rundt og hell det over hele stasen til slutt.

Matauk