Titanic i en småbåthavn

Vi misunner ikke våre folkevalgte som nå er nødt til å sette ned foten og ta en beslutning.

Om alle er enige, blir det ikke noen utvikling. Fedon A. Lindberg

Meninger

"Ja visst gör det ont när knoppar brister," skrev Karin Boye, og det kan synes som om mange har det litt vondt i Oppdal for tiden.

Det er sterke reaksjoner mot "fjøset" og "berlinmuren" som Siva og Nasjonalparken Næringshage vil bygge midt i Oppdal sentrum; et stort innovasjonssenter som totalt vil ta kontrollen på Auna og dele sentrum i to.

Viktigheten og hensikten kan være både stor og edel, men de framlagte plantegningene viser jo at man prøver å bygge Titanic i en småbåthavn. Titanic møtte sin skjebne i møte med et isfjell, vi håperinderlig ikke det samme skjer med innovasjonssenteret.

Vi lurer på hvorfor man på død og liv skal bygge dette svære bygget i Oppdal sentrum. Det blir altså ikke mindre innovasjon om et slikt senter bygges på et allerede regulert industriområde nord for sentrum; det blir kanskje litt lengre når man skal stikke innom Smak & Behag eller Oss tållåst for å kjøpe seg lunsj eller en kaffe latte, men da vil det i alle fall være parkeringsplasser til rådighet for dem som tar turen.

Eierne av Auna-senteret og ONF har et poeng når de i utgangspunktet er positive til en fortetning av sentrum, men at det må tas høyde for øvrig forretningsdrift og infrastruktur. Og det er særdeles lite elegant av SIVA å regne med at man ta seg til rette i Oppdal sentrum, her burde næringshagen som lever av å gi gode råd ha vært tydeligere ovenfor SIVA.

Vi skjønner jo at de som ser en mulighet til å få plass i det planlagte bygget er positive til utbyggingen, samtidig som vi synes at det er en god idé at tomta i sentrum fylles med næringsliv og andre aktiviteter.

Vi misunner ikke våre folkevalgte som nå er nødt til å sette ned foten og ta en beslutning, en avgjørelse som vil forme Oppdal sentrum for all framtid. Sist gang det skulle bygges ut i sentrum bøyde de av for næringskreftene og tillot at det ble bygget et stort bygg uten parkeringskjeller; det angrer de nok på i dag.

Denne gangen får vi håpe at de setter bygdas behov og framtid framfor ønsket til de som ville bygge fort og billig på det som er indrefileten i tomtemarkedet i kommunen.