"Det e mytji som kjem fræm når snøen fersvinn," sang Gluntan på 70-tallet, og hver eneste vår får det trønderske dansebandet rett; jammen er det mye rart som har vært skjult av snøen.

Opdalingen er som kjent med som samarbeidspartner med Sparebank1 SMN i deres plastaksjon der de tilbyr lag, foreninger og skoler 100 kroner sekken for plast som er samlet inn i skog og fjell.

Det er dessverre slik at spesielt nå som snøen svinner, så dukker gamle plastsynder opp. Her bør vi alle gjøre enn innsats, ikke bare ser det stygt og utrivelig ut, det både forsøpler og forgifter naturen, miljøet og oss alle sammen.

Bøndene sitter litt på begge sider av bordet når det gjelder forsøpling nå på vårparten; på den ene siden flyr det mye plast fra fôrballer rundt omkring, på den andre siden sliter bøndene med at bilister kaster livsfarlig søppel – brusbokser – ut på jordene, som i neste omgang havner i fôret til husdyrene og river om mage og tarmer og påfører dyrene forferdelige lidelser.

Nå er det vel også en og annen fintfølende bynese som synes at møkkaspredningen bør klassifiseres som forurensning, men da får vi heller trøste de som klager at møkkalukta egentlig er en eim av penger og framtidig mat.

Nå er kanskje ikke Norge den verste plassen i verden når det gjelder forsøpling av naturen, men det er likevel synd at bilder av tonnevis av plastsøppel ute i havet og langs strendene rundt om i verden, får oss til å skjerpe oss når det gjelder søpla foran vår egen dør.

Vi mennesker er den eneste rasen som produserer avfall som ikke er nyttig for naturen. Derfor blir det også opp til hver og en av oss å ta ansvar for vårt eget avfall og søppel. Samfunnet og fellesskapet kan bistå og tilrettelegge, men det hver enkelt av oss; enten som personer eller bedrifter som kan gjøre en forskjell.

La oss glede oss over våren når den nå en gang kommer, og la oss gjøre en ekstra innsats for en renere natur i år.