Personlig er jeg skeptisk til vern av Dovrefjell, da jeg mener at naturen forvaltes best gjennom fornuftig og bærekraftig bruk. Jeg er også av den oppfatning at det er vi lokalt som er best egnet til å forvalte våre naturområder, verning av norsk natur sørger for å ta beslutningsmyndighet bort fra lokaldemokratiet og over på sentrale myndigheter.

Nå er det imidlertid slik at store deler av Dovrefjell er verneområde, og gjennom Stortingets vedtak i 1999 i forbindelse med oppryddingen av Hjerkinn skytefelt ble enda mer av Dovrefjell før helgen vernet. Da verning av Hjerkinn skytterfelt og endringer i verneforskriften var på høring våren 2017 foreslo vi i Senterpartiet et omfattende høringsskriv som vi delvis fikk gjennomslag for i Oppdal kommunestyre.

For Senterpartiet var det viktig og gledelig at Oppdal kommune sendte klare signaler til sentrale myndigheter om hvordan vi ser på vern og bruk av Dovrefjell.

Det er viktig å ta vare på villreinen, annet dyreliv og det særegne landskapet vi har på Dovrefjell, men man må ikke regulere så strengt at de ikke er mulig å ferdes i naturen lenger.

Det viktigste vi fikk gjennomslag for var nok at Oppdal kommune mener allemannsrettens prinsipper skal ligge i grunn for forvaltningen av Dovrefjell, og at ferdsel ikke bør reguleres alt for strengt om det ikke er høyst nødvendig.

Fredag ble forskrift for vern av Hjerkinn skytefelt og ny verneforskrift for Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark vedtatt i kongelig resolusjon i statsråd.

Det er gledelig å lese at om vi ikke helt så har vi delvis blitt lyttet til av sentrale myndigheter. Vi var opptatt av at mest mulig av regelverket for forvaltningen skal reguleres gjennom forvaltningsplanen og ikke i forskriftene, dette har blitt hørt. Det er også viktig at signalene om at det fremdeles skal være mulig å drive beitebruk og annen næring på Dovrefjell, er blitt hørt.

Mest gledelig er det å lese at regjeringen har landet på at Snøheimvegen skal få bli værende, slik at man også i fremtiden skal kunne frakte folk innover i fjellet. Jeg er imidlertid forundret over at regjeringen velger verneformen biotopvern langs Snøheimsvegen. Dette var vi i Oppdal Senterparti uenig i, men fikk ikke med oss resten av kommunestyret på å gå imot dette. Det var imidlertid ikke bare vi i Oppdal Senterparti som var skeptisk til dette, og etter høringsrunden landet Fylkesmannen i Oppland i sin vurdering til miljødirektoratet på at man ikke burde velge verneformen biotopvern langs vegen.

Miljødirektoratet ville det imidlertid annerledes, med argumentasjon om at man i et biotopvern kan regulere ferdsel strengere enn i andre verneformer. Regjeringen valgte å lytte til miljødirektoratet og har innført biotopvern. Jeg må si at jeg er bekymret for hvilke konsekvenser dette vil få for ferdsel på Dovrefjell i fremtiden.

Det er viktig med en balanse mellom vern og bruk. For Oppdal sin del er mye av vårt areal er berørt av en eller annen type vern, og det er viktig at dette ikke blir for strengt. Skal vi kunne utvikle bygda vår, er vi som tidligere generasjoner, avhengig av å kunne bruke arealet som vi har tilgjengelig. Dette inkluderer også fjellet. Det er viktig å ta vare på naturen vår, det mener jeg vi best gjør gjennom bærekraftig forvaltning, ikke gjennom forbud og reseksjoner.