Jeg går her utålmodig og trør, og venter på at sauene skal bli ferdige til å lamme. Normalt skulle det vært full fart i fjøset nå, for middel lammedato har pleid å være på denne tiden. Men mye ble annerledes når hjorten invaderte gården min.

Det startet med at to bukker overvintret her for noen år siden, og så økte antallet for hvert år. Når 2 blir til 4, og 4 til 8 og så videre, så skjønner de fleste at det må ende katastrofalt. I fjor hadde jeg  14 som gikk ved fjøset i hele lamminga, nærmest natt og dag og barberte jordene, men jeg så flere. På et døgn spiste 20 hjort og en elg, en hel rundball jeg hadde lagt på raskdungen. Da er det fort snakk om 7-800 kilo med gras.

I vinter har jeg ikke kjørt ut et eneste strå, men likevel har jeg hatt hjort rett ved tunet i hele vinter. Hundene gidder ikke bry seg lenger, og har en ganske så fredelig sameksistens med hjorten. De sitter og ser på dem på 30-40 meters hold. Begrenset hvor mange ganger de orker å bjeffe og løpe etter dem, for de hopper jo bare over gjerdet, og står der til hundene har gått igjen.

Verst er det om våren, når hjorten tar grønne spirer etter hvert som de titter opp av jorda. Som nevnt tidligere var det 14 som var nærgående i fjor. I natt telte jeg 34 bare rett opp for fjøset, og det er til å grine av. Jeg vet jo at det er flere på jordene rundt her. De beiter knallhardt på nyenga mi fra i fjor, og jeg vet hvordan det går. De andre jordene mine bærer preg av samme behandling. Graset går raskt ut, og ugraset tar over.

Det koster mange tusen å fornye enga. Bare såfrøet er en stor kostnad, og om en tar med alt arbeidet, dieselen, kalken og gjødsla som må til, så blir det fort mange tusen. Når man da vet at hjorten ødelegger som den gjør, så er det bortkastet arbeid.

For lite vinterfor får man også, for hjorten beiter på innmark så sant den finner noe å spise.

Og så er det vårbeitet da, som hjorten spiser opp fortløpende, så sauene må stå inne i 1-2 uker lengre enn før.

I vinter gikk en flokk løs på hagen min, og beitet alt fra rogn, til bærbusker og syrin. Tidligere var det moro å se vilt en gang i blant nær husene, for de gjorde liten skade og holdt seg for det meste i skogen. Nå virker det som de hviler i utmark, og spiser på innmark hele året. Helt uforenlig med å drive matproduksjon.

Vi er flere bønder her som mister store deler av avlinga vår til hjorten. Jeg har ikke orket å regne på kostnadene, men lengre inneforing gjør at jeg må kjøpe inn rundball og mer kraftfor. Lang inneforing gir også problemer med dyrehelsa. Noe som gir økte utgifter til dyrlege og flere dyr går tapt. Og når de i tillegg ødelegger enga, så er det snakk om noen titusener hvert eneste år.

Jeg vet rett og slett ikke min arme råd. Sånn kan ikke jeg fortsette å kaste penger og arbeidsinnsats rett ut av vinduet.

Med mindre det skjer noe helt drastisk med hjorteforvaltningen, så tror jeg dette er min siste lamming her på gården. Det føles meningsløst å holde på slik. Jeg forer opp dyra, som de største grunneierne innkasserer fortjenesten for. Det er alt annet enn rettferdig.

I fjor ble det skutt dobbelt så mye hjort som tidligere. Likevel er bestanden det dobbelte av i fjor vår. Det var den forresten på slutten av jakta også, for da gikk det også 30 dyr her.

Mange sier at jeg må skyte noen av dem, men om jeg gjør meg til kjeltring og meier ned 10, så er det fortsatt rikelig igjen.

Problemet må løses både på lokalt og nasjonalt nivå. Bestandene må reduseres kraftig, om man vil ha et landbruk i Norge. Vi kan ikke ha 2 meters gjerder over alt, og ikke er det tilstrekkelig med vinterbeite til store bestander heller. I vinter har de slitt veldig og mange er fortsatt veldig magre. Egentlig også et dyrevelferdsproblem når man slipper løs bestandsveksten slik.

Jeg har fantasert om alt fra en aldri så liten ulveflokk, til dynamitt og maskingevær, men man løser ikke problemer med slike metoder. Uansett hva man gjør lokalt, så kommer det påfyll fra områdene rundt, hvor veksten også har vært veldig stor.

Flere andre ting er prøvd ut, som jaging, filler med diesel på gjerdet, gasskanon m.m., men det har liten virkning i lengden. Hjorten er som rotter; ekstremt tilpasningsdyktige og uredde.

Jeg håper det skjer noe drastisk i nærmeste framtid, hvis man ser verdien av landbruket. Hjorten er nesten like ille som rovdyr. Den dreper og lemlester ikke, men den tar fra dem maten. Og forvaltninga har vært omtrent like feilslått for både hjort og rovdyr.

Se bildeserie øverst i artikkelen.