Leder

Mange av oss går i disse tider rundt og nyter sommerferien, eller gleder vi oss til vi skal ut i ferie. Vi tar det som en selvfølge at dette er en tid å nyte, en av de beste tidene i året. Men slik er det ikke for alle.

Nye tall fra SSB og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet viser at det er økning i barnefamilier med vedvarende lav inntekt, altså det vi kaller barnefattigdom.

Det er rimelig å anta at det allerede nå er mange barn som har begynt å grue seg til de skal tilbake på skolen i august. Ved sammenkomst etter ferier er det ofte et naturlig fokus å fortelle, eller spørre om, hva du har gjort i ferien. For barn i en familie som ikke har råd til ferietur, vil dette kunne oppleves som en belastning. Spesielt når andre barn forteller om overdådige sydenturer fra eksotiske reisemål.

Den enkelte skal ikke gå rundt med dårlig samvittighet for at man tar seg en velfortjent ferie. Men det kan være greit å lufte noen tanker med de yngste i familien, slik at de også får et forhold til barnefattigdom.

Vi ser at omtrent hver tiende familie i Oppdal og Rennebu faller inn i kategorien lavtlønnede over tid. Det er bekymringsfullt. Statististisk sett så er det noen i ethvert boligfelt som sliter med å få endene til å møtes, og som må prioritere bort ferietur, år etter år. Noen lever sikkert veldig godt med det, og opplever det heller ikke som et stort problem, mens andre kan oppleve det som en stor belastning for hele familien.

Det er barna som blir skadelidende når foreldrene har dårlig råd. Det er ikke nødvendigvis så enkelt å hjelpe disse familiene for hvermannsen, det er et problem som er så omfattende at det må løses på kommunalt og statlig nivå.

Men i en hytte- og fritidskommune som Oppdal og Rennebu er, så ligger det til rette for å bidra, også for privatpersoner eller aktører. Det er stor sjanse for at

takknemligheten man mottar, ved å hjelpe noen med en liten ferieopplevelse, vil overgå all verdien av økonomisk inntekt.