I 2010 ble det hengt opp en rekke forbudsskilt mot kondom i Rennebu, med budskap om at kommunen skulle passere 3000 innbyggere. Det spørs om det utradisjonelle og morsomme stuntet hadde noen virkning.

I første kvartal i 2018 hadde Rennebu en negativ utvikling i befolkningstallet på 15 personer, ifølge SSB. I dag bor det 2526 personer i kommunen. I 2040 vil det, ved normal vekst, øke til 2593 personer. Det er ikke mye å slå i bordet med, i disse grensejusterings- og kommunesammenslåingstider.

Ved oppstarten av utredningen av kommunesammenslåing, var innbyggerne invitert med på folkemøte. Der fikk de være med på en workshop, der målet var å komme frem til positive og negative sider ved kommunen. Det viste seg at de aller fleste gruppene omtalte Berkåk som «sentralt», ikke i kommunen, men i regionen. Argumentet var at Berkåk er en plass som all trafikken sørgående eller nordgående må passere. Sett utenifra så var det noe overraskende at dette var akseptert som en sannhet i kommunen.

Berkåk er ikke sentralt plassert. Det er et knutepunkt og en stopplass for landgående trafikk, men det er ikke sentralt. Det er en vesensforskjell som er viktig å skjønne. Det er sentralt hvis stedet trekker folk fra hele regionen, til for eksempel handel eller som bosted for pendlere. Oppdal, Orkanger og Trondheim er sentrale i så måte. Dette er plasser rennbyggen reiser til for å handle.

Det er viktig å stikke fingeren i jorda, og finne ut hvor man står, før man kan utvikle seg videre. I Rennebu, og kanskje spesielt Berkåk, bør man starte med å rendyrke stedet som et knutepunkt og stoppested. Det bør legges til rette for forbipasserende som gjør det vanskelig å passere. På den måten kan man i beste fall skape flere arbeidsplasser, som på mange måter legger grunnlaget for økt bosetting.

I 2040 er ikke Rennebu lenger egen kommune, så antallet innbyggere i grendene vil ikke være avgjørende for kommuneøkonomien. Men det vil ha stor betydning i en storkommune, når det skal diskuteres for eksempel plassering av skole- og tjenestetilbud. Kanskje bør Rennebu kommune etter hvert skifte fokus fra kommunekampen, til å starte jobben med å legge til rette for sterke grender i en ny storkommune?